Oko: Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba

O Natou i Rusiji, ceni vojne neutralnosti, naoružavanju vojske i vraćanju obaveznog služenja vojnog roka

Rođen u Kosovskoj Mitrovici, tri sata posle završetka Vojne akademije otišao je u rat, školovao se u Rusiji, radio kao "vojni ambasador" pri NATO-u. Ovo su samo neki od zanimljivih detalja iz biografije novog prvog čoveka Vojske Srbije general potpukovnika Milana Mojsilovića.

Koje od ovih iskustava će mu najviše značiti na novom poslu? Šta su prvi potezi a šta su dugoročni ciljevi? Da li Vojsci Srbije više koriste vežbe sa vojskama zemalja Nato pakta ili sa Rusijom? Kako izgledaju te vežbe, šta mi time dobijamo u vojnom smislu? Šta mi tu možemo da naučimo, možemo li nešto mi da naučimo od njih? Da li je vojna neutralnost skupa?

Koliko je ojačana srpska avijacija a kada će biti ojačani drugi rodovi vojske? Da li treba ponovo uvesti obavezno služenje vojnog roka? Da li Vojska ima dovoljan broj ljudi?

Ove godine se navršava 100 godine od završetka Prvog svetskog rata, nedavno se navršilo 100 godina od proboja Solunskog fronta, da li je današnja Vojska dostojan naslednik slavne srpske vojske?

Intervju vodi: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar