Oko ekonomije: Decenija (nakon) ekonomske krize

Da li se svet oporavio od sunovarata 2008.

Samo jedan bankar sa Vol strita je uhapšen, a milioni ljudi su izgubili svoje poslove, kuće, penzije, ušteđevinu. Širom sveta. A epicentar krize je bio u Americi, u ulici Vol strit gde se nalazi njujorška berza. Istovremenom, milioni dolara i evra su vlade dale kako bi spasile fabrike automobila, banke i druge kompanije koje su tonule zbog globalne recesije uzrokovane pohlepom bankara koji su odobravali kredite bez pokrića.

Vesna Damjanić
Vesna Damjanić

U Srbiji prvi na udaru bio je dinar, koji je za meseca dana upola izgubio vrednost, uplašeni građani odmah su iz banaka povukli milijardu evra štednje, a onda su ministri građanima rekli kako je kriza "šansa koju Srbija može da iskoristi". To, naravno, nije bio slučaj, već naprotiv - usledila je recesija, rast nezaposlenosti, pad investicija, rast javnog duga, pad prihoda... do konačnog reza u kasi, 2014. godine.

Gde su Srbija i svet deceniju posle početka globalne ekonomske krize? Šta je kriza promenila, koje šanse su propuštene i da li je konačno završena ili samo pauzira i vreba sledeći pogrešan korak - teme su o kojima razgovaramo u Oku ekonomije. Gosti su profesor emeritus FEFA Mihailo Crnobrnja, bankari Zoran Petrović i Slavko Carić.

Emisiju uređuje i vodi Vesna Damjanić.

broj komentara 0 pošalji komentar