Srbija na vezi

Srbi u Vukovaru i okolini. Gost u studiju predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Srđan Jeremić. Još jedna priča.

Zajedničko veće opština Vukovar (ZVO) formirano je pre dvadeset jednu godinu na osnovu Erdutskog sporazuma i Pisma namere Vlade Republike Hrvtaske, što je kasnije i potvrđeno Odlukom Vlade Republike Hrvatske, u cilju ostvarivanja prava srpske nacionalne zajednice u delovima Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije gde Srbi čine većinu.

Koliko su tokom ove dve decenije prava Srba ostala na papiru, a izgubila se u svakodnevnom životu, šta je urađeno, a šta nije, kako izgleda suživot u gradu kada njegov gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) najavi protest zbog, kako je najavio "sramotnog ćutanja hrvatskih državnih institucija kada je reč o procesuiranju svih odgovornih za ubijene i nestale žrtve agresije na Vukovar i Hrvatsku"?

O svemu tome razgovaraćemo sa predsednikom ZVO Srđanom Jeremićem. Takođe, videćemo priču o samohranom ocu Đuri Bogunoviću sa četvoro dece iz sela Karin Donji kome su u pomoć pritekli upravo Zajedničko veće opština Vukovari Srpsko nacionalno veće iz Zagreba, nakon što su kolege iz Tv produkcije ZVO emitovale reportažu o Bogunovićima.

Koleginica Svetlana Vukmirović pratila je prvu posetu mladih iz Srbije (Opština Zemun) srpskom stanovništvu i mestima srpske kulture u Republici Hrvatskoj pod nazivom "Među svojima". Utiske prenosimo večeras.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Realizacija Maja Mandić

 


broj komentara 0 pošalji komentar