Kulturni dnevnik

Gošća Kulturnog dnevnika je Branka Popović, selektor 27. Međunarodne tribine kompozitora, našeg najznačajnijeg festvala savremene umetničke muzike, koji se ove godine održava u Studentskom kulturnom centru od 4. do 8. oktobra.

Počeo je Peti međunarodni festival saksofona - Belgrade Saxperience, i trajaće do 6. oktobra. Osim koncerata u velikim beogradskim dvoranama, deo bogatog programa festivala čine i popodnevni koncerti na otvorenom na različitim lokacijama u centru Beograda, kao i večernji nastupi muzičara. U cilju promocije i decentralizacije kulture, ali i obogaćivanja kulturne scene Srbije, važan deo Belgrade Saxperience festivala je koncertna turneja Le Tour de Sax, koja počinje odmah po završetku beogradskog a na kojem nastupa francuski džez saksofonista Batist Erben i naš džez pijanista Ivan Aleksijević.

Petnaesti Evropski festival animiranog filma Balkanima održava se od 2. do 6. oktobra u Domu kulture "Studentski grad" na Novom Beogradu. Tokom pet dana festivala biće prikazano preko 160 animiranih filmova iz preko 25 zemalja Evrope.

Ovogodišnji Oktobarski salon pokazuje da je zapadno shvatanje savremene umetnosti postalo univerzalno i da od početka 21. veka vlada "kakofonija" umetničkih pravaca. Naziv izložbe "Lepota kakofonije" sugeriše preispitivanje umetnosti u kojem učestvuje više od šezdeset umetnika iz zemlje i inostranstva svih generacija.

Originalno izdanje romana "Ubistvo Kamura" koje se sastoji iz dva toma objavljeno je u Japanu, februara 2017. godine. U Srbiji je upravo objavljen drugi deo romana Harukija Murakamijai.

Kulturni dnevnik predstavlja ovogodišnje takmičenje Prix Italia a naslovljeno "Sećanja budućnosti" koje je obeležilo 70. rođendan.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Dragana Pantić
Realizator: Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]