Sasvim prirodno: Dva lica reke Drine

Početkom juna meseca ekipa emisije "Sasvim prirodno" pokrenula je veslačku ekspediciju rekom Drinom. Pojačani sa još nekoliko prijatelja, veslali smo kanuima i kajacima od nastanka do ušća u reku Savu, ukupno 350 kilometara.

Znali smo da će to biti veslanje kroz neke od najlepših dolina i kanjona ovog dela Evrope, ali ne i šta ćemo tačno tamo zateći. Ubrzo se ispostavilo da svi pejzaži nestaju pred ogromnom masom otpada koju reka Lim isporučuje Drini. Tako se jedna ekspedicija, zamišljena da prikaže sva bogatstva naše prirode, pretvorila u ekološku patrolu.

Veslajući, ispričali smo priču o našoj stvarnosti koja se možda ne vidi sa puta i koja se retko pominje u medijima. Rado bismo da je ignorišemo, da se nadamo da će voda sve odneti, ali nije i neće.

Otpad na obalama naših reka, a u konkretnom slučaju reke Drine, dostiže džinovske razmere i čini se da mu nema kraja. Tokom snimanja emisije trudili smo se da otkrijemo: Da li smo potpuno zaboravili na svoju odgovornost prema zemlji na kojoj živimo? Šta rade i čime se bave nadležni organi? Ima li izgleda se se ovaj problem reši?

Dok na neka od ovih pitanja još uvek čekamo odgovor, nadamo da smo dali svoj doprinos u osvešćavanju naroda i ubrzavanju rešavanja ovog problema i sramote svih nas.

Ekspediciju rekom Drinom pretočili smo u serijal emisija počevši od ove nedelje 7. oktobra na RTS 1 od 18.25. U prvom delu krećemo od Šćepan polja u Crnoj Gori gde posećujemo stare prijatelje, a nizvodno u Bosni nam se priključuje tim spasilaca čiju ulogu smo vrlo brzo spoznali i osetili na sopstvenoj koži.

broj komentara 0 pošalji komentar