Koncert Radio Beograda: 55 godina emisije "Karavan"

55. rođendan najstarije zabavno-humorističke emisije na svetu, "Karavan", koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda, obeležen je koncertom u Kolarčevoj zadužbini.

Prvi skečevi u "Karavanu" bili su iz pera Branislava Nušića, Radoja Domanovića, Branka Ćopića, Duška Radovića, Gordana Mihića, Brane Crnčevića. U istoriji emisije su velika glumačka imena od Čkalje i Mije Aleksića do Đuze Stojiljkovića, Bore Todorovića i Branke Veselinović.

Prvi voditelji bili su članovi beogradskog Narodnog pozorišta Mira Bobić i Milan Puzić, kasnije Petar Slovenski, Neša Milovanović. Voditeljski par danas su Milena Šiškin i Đorđe Nenadović. Za 55 godina "Karavana" – samo četiri urednika.

"Gotov proizvod sam dobio tako što je prvi urednik Bora Oljačić 1961. godine stavio 'Karavan' u pelene, pa ga stavio i na noge onda je drugi urednik Mirko Lazić sa njim krenuo u osnovnu i srednju školu, trecći urednik 'Karavana' Saša D. Kovačević je sa njim završio fakultet, šta je ostalo meni nego da tog jednog oformljenog čoveka od 55 godina odvedem u kafanu. Nisam ga pokvario mislim da je kafana duša Srbije, u kafani se događa ono što se ne događa ni po kućama ni po parlamentu", kaže urednik emisije "Karavan" Zoran Nikolić Zozon.

Zbirka fotografija
Zbirka fotografija "Karavana"

Narodna pesma od 1979. godine do danas je zaštitni znak "Karavana".

S tim da smo malo pojačali onaj satiričan deo, nekad se pisalo i govorilo neki tamo političar kaže, a sada govorimo u glavu ime, prezime, funkciju i ostalo", objašnjava Nikolić.

Emisija "Karavan" emituje se svakog radnog dana na Prvom programu Radio Beograda od 14:05
broj komentara 0 pošalji komentar