Kvadratura kruga: Fejat Sejdić, kralj trube

U porodici Sejdić, u kojoj se truba više od jednog veka prenosi sa oca na sina, svira već sedma generacija trubača.

Sve je počelo još u pretprošlom veku kada je Zite Sejdić prvi zasvirao trubu u Cigan mali u Bojniku.

Njegov sin Rustem nastavio je očevim stopama i kao pripadnik Gvozdenog puka, svojom trubom preokrenuo je tok jedne od bitaka na Kajmakčalanu i tako obezbedio pobedu srpskoj vojsci.

Truba je učinila slavnim i Fejata Sejdića i obezbedila mu, zvanično, titulu kralja trube. Fejat je jedini trubač iz Srbije koji je dobio nacionalnu penziju.

Fejat je svirao u Rostovskoj i Londonskoj filharmoniji, gde su mu nudili da ostane ali on je to odbio. Nastupao je po čitavoj Evropi, Australiji i Americi. Sa svojim orkestrom svirao je Salvadoru Daliju, Ričardu Bartonu, Orsonu Velsu, engleskoj kraljici, Titu, Brežnjevu, Šarl de Golu itd. Nastupao je zajedno sa grupom Džipsi Kings i Goranom Bregovićem. Fejata mnogi pamte kao Roma sa gospodskim manirima i trubača koji je stvorio svoj osoben i prepoznatljiv ton.

Fejatovim stopama krenuo je njegov unuk Nebojša Sejdić koji je prošle godine nastupao sa grupom Džipsi Kings na njihovom koncertu u Beogradu i tako nastavio prijateljstvo koje su pre dve decenije započeli Čiko Bušiki i Fejat Sejdić.

U emisiji posvećenoj godišnjici smrti Fejata Sejdića saznaćete kakav je Fejat bio kao čovek, kao i to šta mu pripremaju u njegovom rodnom Bojniku povodom 60 godina od formiranja orkestra Fejata Sejdića koji i danas nosi njegovo ime.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 06. okt 2018, 07:39) - Marko [neregistrovani]

Legenda

Večna slava kralju trube! Njegovo sviranje imalo je dušu!