Kulturni dnevnik

Za Kulturni dnevnik govori književnica Biljana Srbljanović čija će nova drama "Vrat od stakla" 05. oktobra imati praizvedbu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

 

Gost Kulturnog dnevnika je Aleksa Gajić, jedan od najautentičnijih strip autora. On je ovih dana dobio Grand pri Međunarodnog salona stripa u Beogradu.

Uručenjem Nagrade Stevan Mokranjac Ivani Stefanović, koju dodeljuje Udruženje kompozitora Srbije, počela je 27. Međunarodna tribina kompozitora. Do 8. oktobra će u Studentskom kulturnom centru na ovom festivalu savremene muzike biti izvedene 54 kompozicije.

U Galeriji RTS otvorena je izložba "Ratni foto reporter Rista Marjanović". Na izložbi je izbor fotografija na kojima su motivi iz doba Prvog svetskog rata viđeni okom kamere zvaničnog foto reportera srpske vojske. Izložba je realizovana u saradni sa Zavodom za zaštitu spomenika grada Beograda.

"Fenomen Ilija-Mangelos" naslov je izložbe koja je otvorena u Gete institutu u Beogradu. Reč je o radovima oca i sina Ilije i Dimitrija Bašičevića i prilici da se uporede njihova dela.

U Krokodilovom centru za savremenu književnost predstavljeno je delo hrvatskog pisca Slobodana Šnajdera, autora poznate drame Hrvatski Faust koja nikada nije izvedena u Zagrebu. Za Kulturni dnevnik Šnajder najavljuje nastavak svog najslavnijeg dela.

U Novom Sadu je, u Srpskom narodnom pozorištu premijerno izvedena predstava "Put oko sveta za 60 sekundi" koju je, inspirisana pričama Vladimira Arsenijevića, režirala Mia Knežević.
U Beogradskom dramskom pozorištu je bila premijera predstave "Ničiji sin" Mate Matišića u režiji Marka Misirače.

U Londonu je otvoren Friz - najveći i najčuveniji od svih sajmova umetnina. Više od 160 galerija iz čitavog sveta predstavlja savremenu umetnost na jedinstven način.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Olivera Milošević
Montažer: Branimir Bane Popović
Realizator: Sanja Redžić

broj komentara 0 pošalji komentar