Milena

Emisija posvećena Mileni Dravić na RTS

U znak sećanja na jednu od naših najvećih glumica, Milenu Dravić, Redakcija za kulturu Radio-televizije Srbije pripremila je specijalnu emisiju "Milena".

Uz goste, Milenine kolege - reditelje i glumce, podsetićemo se njene izuzetno plodne glumačke karijere koja je obeležila kako modernu istoriju filma i pozorišta, tako i najvažnija poglavlja u istoriji naše televizijske kuće.

Milena Dravić Milena Dravić

Milena Dravić je svoju glumačku karijeru otpočela još kao srednjoškolka, 1959. godine u filmu "Vrata ostaju otvorena", Františeka Čapa, a već 1962. godine postala je najmlađi laureat Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli, za ulogu u filmu "Prekobrojna", Branka Bauera. Da je reč o glumici svetskog formata bilo je jasno već 1980. godine kada je nagrađena Zlatnom palmom na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu za ulogu Kaće u filmu "Poseban tretman" Gorana Paskaljevića. Radila je sa mnogim značajnim rediteljima sa prostora bivše Jugoslavije, tumačeći uloge širokog spektra u filmovima najrazličitijih žanrova i poetika - od partizanskog ratnog filma, preko filmova Crnog talasa do romantičnih komedija. Televizijski gledaoci pamtiće je po najvoljenijem šou programu svih vremena "Obraz uz obraz" gde je zajedno sa svojim životnim i glumačkim partnerom Draganom Nikolićem ovu vrstu programa podigla na nivo umetnosti.

O Mileni Dravić u emisiji će govoriti: Rajko Grlić, Goran Marković, Goran Paskaljević, Tanja Bošković, Mihailo Vukobratović, Veljko Bulajić, Dejan Mijač, Milan Karadžić, Goran Radovanović, Branka Petrić, Jugoslav Pantelić, Srđan Karanović, Stefan Arsenijević, Milan Marić, Petar Benčina i Vesna Čipčić.

Autorke emisije: Sandra Perović i Snežana Stamenković.
Scenarista: Kristina Đuković

broj komentara 0 pošalji komentar