Dramski utorak: Breg čežnje

Izuzetne žene dvadesetog veka

Četvrti naslov koji, u okviru ciklusa "Izuzetne žene dvadesetog veka", emitujemo 22. oktobra 2018. godine na programu RTS 2, je televizijski film "Breg čežnje", snimljen 2002. godine u režiji Slobodana Radovića. Breg čežnje Breg čežnje

Ova drama posvećena je Anici Savić-Rebac, snažnoj figuri naše nauke i umetnosti. Bila je profesor univerziteta, doktorirala na klasičnoj filologiji, pesnikinja, istoričar ideja i prevodilac sa nekoliko mrtvih i živih jezika i retka ličnost naše kulture koja je, uz svog nerazdvojnog životnog saputnika Hasana Repca, i u životu i u radu ostvarila za nas danas nedostižni helenski princip: jedinstvo etičkog, estetičkog i intelektualnog.

Iako je prevazilazila mnoge, u pameti, znanju, obrazovanju, Anica Savić-Rebac dugo je morala da čeka na mesto koje joj pripada, jer su njeni savremenici uglavnom bili nemi, gluvi i ravnodušni prema svemu što je kazivala kao pesnik, esejista i naučnik, ali veoma radoznali za njenu privatnost.

Breg čežnje Breg čežnje

uloge tumače: Danica Ristovski, Branka Pujić, Nebojša Ljubišić, Dušanka Stojanović, Milan Mihajlović, Toma Trifunović, Vladislav Mihajlović i drugi.

Breg čežnje Breg čežnje

urednik ciklusa: Marko Novaković
reditelj: Slobodan Radović
pisac scenarija: Jelica Zupanc

broj komentara 0 pošalji komentar