Kulturni dnevnik

Gošća Kulturnog dnevnika je akademik Isidora Žebeljan povodom specijalnog izdanja Emisije Studio 6 u kojoj će u utorak 13. novembra nastupiti Žebeljan orkestar sa kamernim delima baziranim na muzici pisanoj za pozorišne predstave.

Premijernim prikazivanjem filma "Leto" ruskog reditelja Kirila Serebrenikova istovremeno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu otvoreno je 14. izdanje Filmskog festivala Slobodna Zona. Od 7. do 12. novembra na repertoaru Festivala će se naći preko 50 angažovanih igranih i dokumentarnih filmova iz svih delova sveta sa više od 100 projekcija.

U Beogradu je Ivo Pogorelić održao solistički koncert na Kolarcu, a u Nišu je koncertom simfonijskog orkestra svečano zatvoren festival 44. Niške muzičke svečanosti.

U Domu Jevrema Grujića otvorena je izložba jedne od najpoznatijih srpskih slikarki Milene Pavlović Barili, pod nazivom "Čarobna Milena". Publici je predstavljeno preko 40 dela: Milenini autoportreti, portreti njenih roditelja i poznatih ličnosti, enigmatske i fantastične kompozicije i ilustracije za prestižne modne časopise.

Profesorka Milena Dragićević Šešić u novoj knjizi "Umetnost i kultura otpora" analizira devedesete godine i u središte pažnje vraća umetnost i kulturne događaje bunta i otpora, podsećajući nas na ukrštanje umetničke i intelektualne scene i jasnije profilisanje kritičke misli.

U danskom muzeju Luizijana otvorena je izložba "Mesec" koja povezuje slikarstvo i virtuelnu relanost, predrasude i nauku, mitove i misije i vodi na put na Mesec - od unutrašnjih svetova do kosmosa.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Dragana Pantić
Realizator: Sanja Redžić
Montažer: Miloš Aćanski

broj komentara 0 pošalji komentar