Da Možda Ne: Male hidroelektrane - ekološka brana

U emisiji Da Možda Ne o malim hidroelektranama u Srbiji, koliko doprinose energetskom sistemu a koliko su pogubne za životnu sredinu.

Pobuna lokalnog stanovništva na Staroj planini povodom izgradnje malih hidroelektrana poprimila je masovne razmere. Sukobi sa investitorima i graditeljima prete eskalacijom. Male hidroelektrane se grade sa svim predviđenim dozvolama, čak i u zaštićenim područjima. Dozvole se daju po zakonima, ali protivnici izgradnje malih hidroelektrana tvrde da neki zakoni važe a neki se ne primenjuju i zaobilaze.

Preduzetnici su videli svoju šansu i zahvaljujući Zakonu o energetici i povlašćenom položaju na tržištu ušli u posao pregrađivanja reka. Svi građani kroz račun za struju plaćaju naknadu za povlašćene proizvođaće obnovljivih izvora energije. Da li ovom naknadom finansiramo uništavanje životne sredine? Koliki je energetski doprinos, a kakve su ekološke posledice izgradnje hidroelektrana? Na čijoj je strani javni interes? Kakav je stav i uloga države i nadležnih ministarstava?

U emisiji ćemo videti kako izgleda pobuna stanovnika Rakite na Staroj planini povodim izgradnje male hidrocentrale na njihovoj reci, a Aleksandar Panić iz inicijative Odbranimo reke Stare planine, će govoriti o tome šta će preduzeti, kakvi su njihovi stavovi i zahtevi.

U emisiji će govoriti:

Goran Trivan, ministar zaštitite životne sredine,

Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta,

Dragan Josić, predsednik Nacionalnog udruženja malih hidroelektrana.

Aleksandar Gajić, član nadzornog odbora EPS-a.

Autor i urednik: Olivera Kovačević.

broj komentara 0 pošalji komentar