Kulturni dnevnik

Proslavljeni italijanski reditelj Bernardo Bertoluči preminuo je jutros u Rimu u 78. godini.

Barbarikum je podnaslov jubilarnog, desetog izdanja festivala Desire central station, u okviru kojeg će do 1. decembra biti izvedeno 19 predstava.

Na Festivalu autorskog filma u subotu je održana premijera filma Teret reditelja Ognjena Glavonića.

U okviru 24. Festivala autorskog filma organizovana je retrospektiva velikog francuskog reditelja Žaka Riveta, kao i predstavljanje knjige Žak Rivet: Tekstovi i razgovori.

U Studentskom kulturnom centru održan je koncert Ansambla Metamorfozis, na kome su izvedena dela srpskih kompozitora, od kojih većina premijerno.

Tribina o životu i radu slavnog regionalnog književnika, dramaturga, scenariste, kritičara i esejiste, povodom osamdeset godina od rođenja i pet godina od smrti Mirka Kovača, održana je u Ustanovi kulture Parobrod.

Stefan Milenković, violinista sa svetskom reputacijom, svirao je u subotu Bramsove sonate uz pratnju Rohana de Silve, pijaniste iz Šri Lanke na sceni Kolarca.

Počeo je Festival fotografije Vizualizator. Ovaj tradicionalni dinamični kulturni događaj veoma je značajan za razvoj fotografske scene u Srbiji.

Povodom obeležavanja 20. godišnjice bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije i pogibije 16 radnika naše kuće, počelo je snimanje filma O životu i o smrti.

Nova biografija Edvarda Gorija bavi se, između ostalog, pitanjem zbog čega je toliko veliki broj reditelja i književnika očaran njegovim čudnovatim stilom.

Dramatizacija novele Raslo mi je badem drvo Živojina Pavlovića, koju je napisala i režira Milena Pavlović Čučilović - novi je poduhvat Beogradskog dramskog pozorišta. Tim povodom, ona je gošća Kulturnog dnevnika.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija...

Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju je svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednica: Selina Lovren Aksentić
Realizator: Sanja Redžić
Montaža: Branislav Bane Popović

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]