Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnevnika je antropolog, pesnik, naučni savetnik Bojan Jovanović, koji je ove godine objavio dve zapažene studije "Pamćenje i zaborav" i "Onirički kod: uvod u antropolgiju snova".

„Pevanje uz gusle", solističko pevanje narodnih epskih pesama u desetercu je na Uneskovu reprezentativnu listu nematerjalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Odluku o upisu "Pevanja uz gusle" doneo je Međunarodni komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 13. Redovnom zasedanju, koje se održava na Mauricijusu, ostrvu smeštenom u Indijskom okeanu. Do sada su na Uneskovoj listi iz naše zemlje upisani Slava i Kolo.

Povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i formiranja Kraljevine Srba, Hrvata, Slovenaca/Jugoslavije u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održava se dvodnevni međunarodni naučni skup "Kraj rata, Srbi i stvaranje Jugoslavije".

Danas je tačno 20 godina od smrti reditelja, književnika i slikara Živojina Žike Pavlovića. Kulturni dnevnik se seća velikana jugoslovenske i srpske umetničke scene.

Povodom 20 godina od smrti Živorada Žike Pavlovića u Beogradskom dramskom pozorištu premijerno je izvedena predstava "Raslo mi je badem drvo" nastala na osnovu njegove novele u režiji Milene Pavlović.

U Narodnom pozorištu u Nišu za 1. decembar najavljena je premijera predstave "Limunacija" za koju je tekst napisao Dušan Kovačević po motivima priče Stevana Sremca a u režiji Nebojše Bradića.

Čuvena španska umetnica Lus Kasal svojim nastupom u Centru Sava najavila novi album u formi emocionalnog dnevnika.

U Kulturnom dnevniku eksluzivno, otvaranje Srpskog kulturnog centra "Ivo Andrić" u Pekingu u Kini .

Urednik : Vojka Pajkić Đorđević

Realizator: Sanja Redžić

Montažer: Goran Tomić

broj komentara 0 pošalji komentar