Kulturni centar

Jedno od osnovnih tekovina Franuske revolucije je mogućnost da se glas naroda čuje i da se zahvaljujući njemu stvari menjaju na bolje. Politizacija sfere kulture, naročito njenih institucija nije kod nas retka, a pred umetnošću i umetnicima je često postavljen izbor - politizacija ili marginalizacija.

Večeras ćemo postavljati pitanja da li se i koliko danas čuje "glas naroda" u oblasti kulture? Na nedavnom primeru Narodnog pozorišta videli smo da su predstavnici "glasa naroda" izvojevali pobedu. Ali koliko je to zaista često i moguće i u drugim ustanovama kulture? Koliko je moćan "Voks populi" i da li stručna javnost može da se izbori za pobedu argumenata? Koliko je važan i pojedinačni glas umetnika i njegovog dela i da li je on danas uopšte više moguć?

Na ova pitanja večeras odgovaraju: Sonja Đekić, rediteljka-dokumentarista, Gojko Božović, pesnik i izdavač, Nebojša Milikić, umetnik i aktivista, pozorišni reditelj Vojkan Arsić, Vladan Jeremić, vizuelni umetnik, Milorad Milinković, filmski reditelj, pisac Bojan Babić i muzikolog Zorica Premate.

Glavni gost je akademik, pisac Dragoslav Mihailović.

Akademik Dragoslav Mihailović Akademik Dragoslav Mihailović

Od događaja iz protekle nedelje odabrali smo premijeru filma Majkla Mura, "Farenhajt 11/9" koju je pratila debata iz koje izdvajamo mišljenja Janka Baljka, redovnog profesora FDU i filmskog i televizijskog reditelja i Ane Martinoli, vandredne profesorke Fakulteta dramskih umetnosti.

U rubrici Rez, naši kritičari Aleksandra Glovacki, prof. dr Andrijana Marčetić i Katarina Vujović govore o predstavi Nebojše Bradića, "Limunacija", o nagradom "Stevan Sremac" nagrađenom romanu "Ina" Krste Popovskog i o nedavno održanom koncertu Kralja Čačka.

Povodom jubileja 100 godina od rođenja pisca Aleksandra Solženjicina, govori profesorka Filološkog fakulteta, dr Tanja Popović.

O fenomenu stensila, posebne vrste grafita koji se crtaju uz pomoć šablona i koji osim estetskog imaju i kritički potencijal, razgovaramo sa Vudmenom, crtačem stensila i Teom Tulić koja dolazi iz BeFem-a, feminističkog kulturnog centra koji je svoj festival održan u Kulturnom centru Grad ove godine promovisao strit akcijom crtanja stensila.

U rubrici Tanka linija, Tijana Grumić, dramska spisateljica, jedna od autora predstave "Stvaranje čoveka", govori o tankoj liniji koja deli dobro od lošeg.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik serijala: Danijela Purešević
Urednik emisije: Jasmina Vrbavac
Reditelj: Ivan Bukvić
Autori rubrika: Aleksandar Janković, Ana Tasić, Dragana Pantić, Saša Janjić, Jasmina Vrbavac, Jasmina Mijić, Jelena Videnović i Hristina Vasilijević.
Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar