Oko intervju: Predsednica vlade Ana Brnabić

Ekonomski pomaci u senci prištinskih mera.

U godini koja se završava blokadom dijaloga Beograda i Prištine, formiranjem takozvane kosovske vojske, ali i smanjenjem broja nezaposlenih i dolaskom novih investitora, podvlači se crta i postavljaju pitanja - kada će se pozitivne ekonomske brojke odraziti na svakodnevni život građana i ima li pravog odgovora na prištinsku politiku isključivosti koju pomažu velike svetske sile? Vesna Damjanić Vesna Damjanić

Čini se da je premijerka Brnabić u godini na izmaku najviše sastanaka i skupova imala u vezi sa digitalizacijom. Njene izjave obojio je ton da želi modernu, uređenu Srbiju tako što će, između ostalog, da uvede digitalizaciju u školu, privredu i javnu upravu. Koliko je u toj nameri uspela? Da li je pečat i dalje jači od e-obrazca? Da li su to dovoljni potezi da bi se smanjila korupcija ili nedostaju odlučnije mere i politička volja kako bi se sa tim problemom društvo uhvatilo u koštac?

Pohvale za rezultate i sprovođenje reformi stigle su i od Svetske banke i od MMF-a. U ovoj godini otvorena su četiri pregovaračka poglavlja sa EU, ukupno 16 od predviđenih 35. Iz Brisela su u redovnom izveštaju o napretku Srbije u evrointegracijama naveli da postoje dobri ekonomski rezultati: stabilan privredni rast, nizak deficit i smanjenje javnog duga, ali da pomaka nema u vladavini prava i zbog stanja u medijima i da su to zadaci na koja rešenja treba da da vlada koju prevodi Ana Brnabić. Kraj godine obeležili su i građanski protesti protiv nasilja - koji je odgovor premijerke na zahteve sa protesta i kada će biti doneta dugo najavljivana medijska strategija?

Istovremeno, zabrinjavajući je podatak da bi svaki četvrti mladi, školovani čovek hteo da napusti Srbiju, a da godišnje to uradi oko 20 hiljada građana. Kako zaustaviti odliv mozgova iz naše zemlje i da li je ovo dovoljan alarm da bi prioritet vlade trebalo upravo da bude stvaranje ambijenta koji će zaustaviti odlazak ljudi iz zemlje? Da se daju veći podsticaji privatnom sektoru,a da se eliminiše zapošljavanje preko partijske knjižice?

Da li je dosadašnja digitalizacija pomogla Srbiji da uhvati korak sa razvijenim svetom, koliko je privredni rast dugoročan, da li će na dnevni red doći rekonstrukcija vlade ili se spremaju novi izbori i zašto bi u ovom trenutku Evropskoj Uniji rekla NE?

Da li je bilo još dana poput onog kada je nudila ostavku, na početku maja, kada je izjavila da joj je najgori dan na mestu predsednice Vlade kada je ministar iz njene vlade izneo homofobne stavove? Koliko je Srbija odmakla u prihvatanju LGBT zajednice i da li smo postali tolerantnije društvo?

O svim tim pitanjima u emisiji Oko intervju sa predsednicom vlade Srbije Anom Brnabić razgovara Vesna Damjanić.

broj komentara 0 pošalji komentar