Srbija na vezi

Na putu pravoslavlja i Svetosavlja-od korena ka nepreglednim daljinama

Pod okriljem svoje duhovnosti, Srbi širom sveta, i ovog 27. januara obeležili su Dan Svetog Save. Svečane liturgije u pravoslavnim hramovima i akademije u ustanovama kulture i obrazovanja, bile su posvećene svetitelju koji nas je odredio i pokazao put da bismo svuda i zauvek znali ko smo. Posebnu zahvalnost daju mu svi oni koji se nalaze na putu znanja i obrazovanja. U emisiji ćete videti kako se Sveti Sava slavio među Srbima u okolnim zemljama.

Povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 600 godina od rođenja "prve pravoslavke u Sloveniji" Katarine Kantakuzine Branković, mitropolija zagrebačko-ljubljanska, Crkvena opština u Mariboru i Ambasada Republike Srbije u Sloveniji, upriličili su svečanu akademiju. Deo ovog izuzetnog događaja, prenosimo u večerašnjoj "Srbiji na vezi".

U Zagrebu je nedavno održan sastanak  Međuvladinog mešovitog odbora za nacionalne manjine, kojim su predsedavali kopredsedavajući sa srpske strane državni sekretar u Ministarstvu uprave Vlade Srbije Ivan Bošnjak i kopredsedavajući sa hrvatske strane Zvonko Milas. O zaključcima sa sastanka, izveštava Simo Budimir.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević 

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar