Kvadratura kruga: Plemeniti ljudi, prvi specijal

17 godina Kvadrature kruga

 

Ceo februar biće u znaku 17. rođendana Kvadrature kruga. U prvoj od četiri specijalne emisije, posvećene toj godišnjici, podsetićemo vas na ljude koji su u teškim vremenima pokazali svoju čovečnost, često rizikujući svoj da bi spasli tuđi život.

Jedan od njih je Goran Čengić koji je za vreme rata u Sarajevu branio čoveka od nečoveka i zato je stradao.

Na listi plemenitih ljudi je i Ivanka Šućur iz Hrasnice koja u ratno vreme u Bosni svakih sedam dana davala krv kako bi dobila "Karitasov" humanitarni paket u kome je bilo mleko u prahu. Mleko joj je bilo potrebno za napuštenu bebu koju je odgajala, a koju je pronašla, posle granatiranja, u blizini zgrade u kojoj je živela.

Među ljudima koje je uz herojstvo krasilo i čojstvo je i Amir Reko koji je 25. juna 1992. godine odbio da izvrši naređenje više komande iz Goražda i pobije 45 Srba iz sela Bučje. Taj njegov čin ima još veću težinu kada se zna da su tri dana pre toga srpski vojnici živu zapalili Amirovu majku i još šest članova njegove familije.

U ovoj emisiji upoznaćete i Mila Janjića koji je rizikovao svoj život da bi spasao Rama Kadrića koga su Arkanovi vojnici, za vreme rata, bili obesili u centru Srebrenice.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 07. feb 2019, 09:49) - Staka Bogunović [neregistrovani]

Čovek...

Poštovani Branko, imala sam tu sreću da Te lično upoznam i da shvatim da ima još LJUDI!!! Hvala ti što postoje ovako divne emisije, što nas potsete na čojstvo i junaštvo,na obraz i karakter. Hvala Ti što postojiš...

(nedelja, 03. feb 2019, 00:21) - Biljana [neregistrovani]

Hvala

Hvala Vam Branko za danasnju emisiju.Jako je dirljiva i isplakah se gledajuci sve te divne ljude koje ni najteze situacije nisu sprecile da pokazu svoje veliko srce.