Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnevnika je novinar, pisac i kolumnista Branko Rosić, koji je objavio svoj drugi roman "Za sutra najavljuju konačno razvedravanje".

Na predstojećem 47. Festu premijerno će biti prikazan dokumentarni film "Slučaj Makavejev" reditelja Gorana Radovanovića. Ovo ostvarenje ispituje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, sa posebnim fokusom na političku i socijalnu klimu koja je dovela do toga da 1971. godine bude zabranjen film "W.R. misterije organizma" nedavno preminulog reditelja Dušana Makavejeva.

U Galeriji '73 otvorena je izložba "Svetlucanje u nama" Aleksandre Rakonjac. Izloženi radovi su realizovani neobičnom tehnikom: papirnom pulpom, bojenom u procesu rada i povezanom u jedinstvene instalacije.

Stvaralaštvo i intrigantan životni put Nika Kejva poslužili su kao inspiracija nemačkom ilustratoru Rajnhardu Klajstu za neobičnu strip biografiju poznatog muzičara pod nazivom "Nik Kejv: smiluj mi se".

Prošlo je tačno deset godina od kada je knjižara Geca Kon proglašena spomenikom kulture i našla se pod zaštitom države. Tada je doneta odluka Ministarstva kulture, uz punu podršku kulturne javnosti, da se knjižara sačuva. Kakav je aktuelni status ove kultne knjižare, tema je Kulturnog dnevnika.

U francuskom gradu Remsu se do 7. februara održava Međunarodni pozorišni festival koji prikazuje eklektičan izbor pozorišnih, plesnih i muzičkih nastupa iz čitave Evrope.

U Beču je u Folks teatru premijerno izveden komad "Kućevlasnik i palikuće" Maksa Friša. Predstavu je režirao Viktor Bodo kao crnu komediju aktuelnih političkih konotacija.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednica: Olivera Milošević
Realizatorka: Sanja Redžić
Montažerka: Jovana Filipović

broj komentara 0 pošalji komentar