Medijska mreža srpske dijasppore: SPONA

Tim emisije SPONA iz Beča, urednice Vere Marjanović, naslikao je TV portret Ilije Marinkovića, u svetu čuvenog violiniste.

Kroz generacije, u porodici njegovog oca Radeta svi su svirali violinu, a Ilija je instrument prvi put uzeo u ruke sa pet i po godina. Odmah je krenuo u muzičku školu „Josip Slavenski“ i proglašen za čudo od deteta, čemu u prilog govori podatak da je samo šest meseci kasnije na Kolarcu sa Beogradskom filharmonijom svirao svoj prvi solistički koncert.

Jednom prilikom čula ga je Nada Ahuđa, Bečlijka poreklom iz Beograda, pa mu je, fascinirana njegovim talentom, zakazala termin kod čuvenog profesora Mihaela Frišenšlagera na Fakultetu za muziku Univerziteta u Beču. Osmogodišnji Ilija se na audiciji pojavio bez treme, a profesor je izjavio da se takav talenat rađa jednom u sto godina.

Na studije u Beču maleni dečak je upisan sa napunjenih devet godina. Nastupao je širom sveta u najpoznatijim salama, osvajao nagrade na takmičenjima, svojom muzikom je svuda izazivao oduševljenje. Genijalni Ilija Marinković, van scene sasvim jednostavan, ljubazan i topao čovek, pomalo je tužan što u rodnom Beogradu nije nastupao od 2004. godine. Možda je vreme da ga se sete, jer uz njegovo ime u svetu se uvek pominje Srbija.

Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić


broj komentara 0 pošalji komentar