Magazin Srbije na vezi

Umetnost i život

Nekadašnji beogradski đaci, danas imaju uspešnu karijeru širom sveta, ponosni na svoje učitelje. Jedan od njih, Suki Medenčević,  u  ekskluzivnom intervjuu za "Magazin Srbija na vezi",govori o svom životnom i umetničkom putu od rodne Dervente, školovanja na Fakultetu
dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku za kameru, nastavak studija na čuvenoj praškoj filmskoj školi FAMU u Češkoj, do snimateljske karijere u Los Anđelesu, gde radi u produkciji igranih i filmova za TV. Član je  najprestižnije svetske organizacije snimatelja, ASC, od 2010.
godine,prvi sa ovih prostora.  Dobitnik je najznačajnijih međunarodnih priznanja i veoma aktivan u obrazovanju novih generacija filmskih stvaralaca.Gledaoce ćemo odvesti u Jugoslovensku kinoteku u Beogradu , gde je njegova samostalna izloba umetničke fotografije, "Prozori u svet, prozori u dušu".

Gost emisije je i reditelj Hadži-Aleksandar Đurović, dobitnik značajnih nagrada na prestižnim filmskim festivalima za  dokumentarne i igrane filmove. Ovaj mladi reditelj uspešno se bavi i muzikom, fotografijom i pisanjem scenarija, poezije i proze. Posle zbirke poezije "Kako se na srpskom kaže ljubav", predstaviće gledaocima novu, "Kako se na srpskom kaže tuga".

Ekskluzivno sa Jahorine, gde se održavaju pripreme za kvalifikacionu trku za Svetsko skijaško prvenstvo novinara, SKIŽ, javlja se rediteljka  Dragica Gačić. Snimatelj, Brane Skokić iz RT RS.

Posle samostalne izložbe slika u Međunarodnom umetničkom centru Spineraj, u Lajpcigu, gost emisije je akademski slikar Marko Kusmuk, dobitnik i prve nagrade za crtež iz Fondacije Vladimir Veličković. Kako će predstaviti našu zemlju u maju mesecu na najvećoj Međunarodnoj
izložbi, Nord Art, u Evropi, koja se održava u nemačkom Renzburgu, govoriće u emisiji i predstaviti jednu od slika sa kojom će nastupati, i  u našem studiju.

Muzički gosti emisije predstaviće svoja najnovija ostvarenja. Bilja Krstić i "Bistrik orkestar",  kao i najmlađi hor RTSa "Kolibri" sa dirigentom Ljiljanom Ranđelović i Nikolom Čuturilom, koji je kompletan autor novog CD "kolibri".

Urednik Suzana Gvozdenović Puzović
Reditelj Vladimir P. Petrović

 

broj komentara 0 pošalji komentar