Trag: Ljubičevske konjičke igre - igre slobode, drugi deo

Trag: Ljubičevske konjičke igre - igre slobode, drugi deo

Manifestacija svake godine okuplja hiljade poklonika i temelji se na srpskoj viteškoj tradiciji i činjenici da je baš ovde prvu ergelu u Srbiji osnovao knez Miloš, o kojoj, posle njegove smrti brine knez Mihailo, a 1866. godine ergela dobija ime Ljubičevo u čast kneginje Ljubice.

Ljubičevski defile na ulicama Požarevca
Ljubičevski defile na ulicama Požarevca

Manifestacija se dobrim delom temelji na entuzijazmu takmičara, savremenih srpskih kopljanika koji decenijama selektuju najbolja grla konja za višeboj, što je jedna od zahtevnijih disciplina. Posvećeni su treninzima cele godine kako bi postigli vrhunske rezultate i na najbolji način tokom igara prezentovali sposobnosti srpskih vitezova. Dobar rezultat same manifestacije je i to što ta viteška disiplina za rezultat ima i njihov međusobni viteški odnos.

Sa snimanja
Sa snimanja

Drugi deo dokumentarnog filma "Ljubičevske konjičke igre - igre slobode" govori o čuvenim svečanim defileima Ljubičevskih konjičkih igara, koji se održavaju u glavnoj požarevačkoj ulici, Tabačkoj čaršiji. Posvećen je i najmlađim jahačima na svetu, malim voltižerima, ali i bivšim i aktuelnim Vitezovima Ljubičevskih konjičkih igara, koji govore o tome šta im je najlepše, da li je teže osvojiti ili odbraniti titulu viteza, o osećaju kada se ogrnu pobedničkim plaštom.

Televizijska ekipa na snimanju
Televizijska ekipa na snimanju

Autor: Novica Savić
Direktor fotografije: Zoran Gavrilović

broj komentara 0 pošalji komentar