SAT: Kako rešiti registraciju mopeda?

Ovih dana pojavili su se veliki problemi pri registraciji motocikala i mopeda.

Naime, pojedini tehnički pregledi počeli su da vraćaju motocikle sa ugrađenom fabričkom opremom poput kofera, vetrobrana i rolbarova, zahtevajući od vlasnika da ih uklone, iako su tako kupljeni. S druge strane, mnogi vlasnici starijih mopeda ne mogu uopšte da ih registruju, jer nemaju ugrađene brzinomere, a razvijaju brzinu veću od 45 km/h.

Današnja emisija se upravo bavi ovim temama, tačnije ispituje da li će vlasnici starih mopeda morati da ih bace, odlože u muzej ili da ih registruju kao motocikle, pa onda još i polažu za A-kategoriju.

U rubrici Predstavljamo detaljno su testirali novu Tojotinu "korolu karavan".

Urednik i voditelj je Mladen Alvirović.

Repriza emisije je petkom u 14.00 na Drugom programu.

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 31. jul 2020, 12:05) - Nenad [neregistrovani]

Kako registrovati moped

Dobio sam na poklon moped pežo zenith i hoću da ga registrujem u AMSS traže mi potvrdu o brzini ja sam preko sajta pežo skinuo zahtev i poslao im šta su tražili ali odgovor je bio da oni nemaju uvid u međunarodnu homologacionu dokumentaciju na osnovu koje bih imali uvid u tehničke karakteristike vozila niti mogu da tu dokumentaciju obezbede zbog starosti vozila inače moped je 97godište i bio je registrovan do pre dve godine poseduje novu saobraćajnu

(subota, 04. apr 2020, 13:18) - anonymous [neregistrovani]

Tomos bt 5oS

Kako da prenesem motor imam saobraćajnu vodi se na vlasnika i susedne opstine. AlI vlasnik je u Švajcarskoj Trambah i ne dolazi već 10 godina u Srbiju. Čuo sam se sa njim preko mesindjera

(sreda, 14. avg 2019, 23:44) - Viktor [neregistrovani]

poruka

Imam potvrdu od ovlascenog dilera Tomos da motor(49 kubika) razvija brzinu do 50km/h. Po novom zakonu to je svrstano u kategoriju motocikla(A1) jer ide preko 45km/h a po starom zakonu je to bio moped( AM kategorija). Pre 15 godina sam polagao vozacki i imam AM kategoriju sa kojom sam mogao nesmetano da vozim moped( do 49kubika i do 50km/h) a sada odjednom to vise nije moped( jer ide preko 45km/h) vec je motocikl i pri tome mi treba nova A1 kategorija!!! Moze li se tuziti drzava za to jer mi je pre 15 godina dala pravo voznje a sada mi je ukinula to pravo voznje i trazi opet da polazem?!

Jos jedna stvar, motocikl sme da se krece autoputem a moped ne sme. E sada, posto je po novom zakonu drzava odlucika da je posle 40godina od dana proizvodnje motora, moj moped preko noci postao motocikl, da li to znaci da ja mogu voziti taj motocikl autoputem?! Iako je motocikl, ne moze se voziti jer se na autoputu ne mogu kretati vozila cija je brzina ispod 50km/h!!!

(sreda, 03. jul 2019, 13:02) - Knez mtz 82 [neregistrovani]

Simson S51 enduro

Zašto nebi kao naše komšije kao što su? Mađari, Slovenci, Hrvati, Bosanci, Makedonci. Oni čak koliko sam ja mogao da vidim po njihovim gradovima selima nijedan motor do 50cm3 nije registrovan a čak nemaju ni tablice na svojim mopedima. Čak moj predlog bi bio samo tehnički da se obavi na tim motorima a registracija nema potrebu jel mi faktički ne vozimo motore više od pola godine.

(četvrtak, 25. apr 2019, 21:07) - Zoran [neregistrovani]

Skuter

Rešenje je da svi skuteri i mopedi do 50cm3 koji su bar jednom registrovani mogu i dalje da se registruju bez ikakvih potvrda o brzini i da se ne insistira na retroaktivnoj primeni zakona.Svi novi skuteri se ne bi mogli uvesti ukoliko ne zadovoljavaju zakon.Ovako ostaje strašno razočarenje jer se mi nismo ničim ogrešili o zakon a kažnjeni smo .Vrlo je verovatno da ćemo uskoro i bicikl registrovati.

(sreda, 24. apr 2019, 11:47) - Predrag [neregistrovani]

svi novi skuteri idu do 53km/h

Svaki novi moped ide do 50-53km/h - naravno da se nista ne modifikuje, vec se vozi sa svim blokadama koje poseduje. (kupio sam nov pre neki dan i to jedan od jacih brendova, dok je moj drug kupio drugi, drugog isto jaceg proizvodjaca)
Vrlo brzo ce se desiti da svi koji vozimo takve mopede - skutere moramo da idemo na valjke i oni ce pokazati tih 53km/h. Zato je i u skoro celoj Evropi max brzina do 55km/h - zato sto proizvodjaci prave da idu do gore pomenutih brzina.
Molim Vas pricajte o ovome u narednim emisijama, jer ocigledno svi kupujemo neregularne motocikle (dobijamo lazne potvrde, jer kako sam napisao motori ne idu toliko koliko pise na potvrdi).

(petak, 19. apr 2019, 04:44) - Žarko [neregistrovani]

Registracija Skutera motora

Da li trajne registracije mogu ostati trajne ? I da li postoji rol posle trećeg Aprila . Da li se može i dalje voziti se tom istom trajnom registrećinom. U pitanju je bicikli saotvorom 49 ccm

(sreda, 17. apr 2019, 00:16) - Boban [neregistrovani]

SAT emisije

Za manje od 14 dana smo u mesecu maju,mislite o patrolama jer ljudi kreću na odmore već početkom juna pa bi im svaka informacija data na vreme veoma koristila.

(sreda, 17. apr 2019, 00:08) - anonymous [neregistrovani]

Reg

Trebalo bi uvesti mogućnost ako npr vlasnik nije više u zemlji ili je nemoguće doći do istog da se prevod obavi uz prisustvo 2 svedoka, kao što je bio slučaj sa traktorima

(nedelja, 14. apr 2019, 14:10) - postar apn4 [neregistrovani]

odlicno

odlican i koristan prilog o dvotockasima! nadam se i nekim novim resenjima o kojima ce te nas izvestiti!
HVALA!

SAT SAT

Autor:
Mladen Alvirović

Svi koji traže aktuelnu i, pre svega, korisnu informaciju iz oblasti saobraćaja, automobilizma i turizma već punih 30 godina okupljeni su oko emisije SAT, emisije i za vozače i za pešake. [ detaljnije ]