Srbija na vezi

I ovog ponedeljka upoznaćemo se sa najznačajnijim dešavanjima u nama susednim zemljama, pre svega sa onim zbivanjima koji se tiču položaja, problema i interesa srpske zajednice u njima.

Među najvažnijim događajima prošle nedelje u regionu svakako je obeležavanje 74. godišnjice proboja logoraša iz hrvatskog ustaškog logora Jasenovac iz vremena Drugog svetskog rata.

Kako je ceremonija protekla kod spomen-obeležja u Jasenovcu, u Hrvatskoj, a kako sa druge strane Save, u Donjoj Gradini, u Republici Srpskoj, videćemo iz izveštaja koji su nam poslale kolege iz Radio televizije Republike Srpske.

Vladan Vukosavljević
Vladan Vukosavljević

Na prošlonedeljnoj konferenciji za medije u Ministarstvu za kulturu i informisanje najavljeno je snimanje dugo najavljivanog filma o srpskom stradanju u logoru Jasenovac. O projektu za našu emisiju govore ministar Vladan Vukosavljević i reditelj Emir Kusturica.

Emir Kusturica
Emir Kusturica

U emisiji ćemo čuti i šta je o najavljenom filmu o Jasenovcu i svojoj saradnji sa rediteljem Emirom Kusturicom, za emisiju rekao izraelski istoričar Gideon Grajf, inače autor romana po kome je snimljen poznati holivudski film, dobitnik oskara - „Šaulov sin".

Gideon Grajf, arhivska fotografija
Gideon Grajf, arhivska fotografija

U emisiji će gostovati istoričar dr Milan Gulić, koautor monografije "Kordun od vojne granice do Republike Srpske Krajine 1881-1995".

Iz sadržaja emisije izdvojićemo i prilog Diane Kondić Đurić sa izložbe u Budimpešti, o velikom srpskom pesniku Dušku Radoviću, 35 godina od njegove smrti, kao i prilog Nikole Lakića o prošlonedeljnom izglasavanju Dana Svetog Save za državni praznik u susednoj Rumuniji.

Milena Vujović i Miroslav Karlica
Milena Vujović i Miroslav Karlica

Urednici emisije su Milena Vujović i Miroslav Karlica.

Reditelj Maja Mandić

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar