Medijska mreža srpske dijaspore: Spona

Nedavnu posetu velikog humaniste Arno Gujona Beču, ekipa emisije SPONA, urednice Vere Marjanović, iskoristila je da uradi njegov TV portret. Arno je govorio o svom odrastanju u Grenoblu, o svojoj familiji, naročito o dedi i ocu, od kojih je kao dete slušao o srpsko-francuskom prijateljstvu.

Upravo te priče su dovele do zapanjujuće i hvale vredne odlučnosti tinejdžera da u školi iznosi istinu o NATO agresiji i da se za nju bori, bez obzira što se izlagao neprijatnostima. Mladi Francuz je svetli i, nažalost, retki primer osvešćenosti, hrabrosti i odlučnosti da krene putem kojim ga je vodilo srce. A vodilo ga je ka Kosovu i Metohiji, ka neizvesnosti i opasnosti, ali i ka tamošnjim Srbim

Za emisiju SPONA,  Arno Gujon govori o humanitarnim konvojima i brojnim projektima, o Francuzima koji pomažu njegovu organizaciju, odnosno Srbe u južnoj srpskoj pokrajini. Otkriva i kako je i gde upoznao svoju suprugu Ivanu, priča o roditeljima, o životu u Srbiji i žalosti što su mu privremene prištinske vlasti, nakon hapšenja na administrativnom prelazu, zabranile ulazak na Kosovo i Metohiju. A tamo se, kako navodi, oseća kao domaćin,  tamo su mu prijatelji i kumovi.

U Beču i u Lincu je Arno Gujon, u organizaciji bečkog odbora SPKD „Prosvjeta“ predstavio svoju knjigu „Svi moji putevi vode ka Srbiji“. Tom prilikom su Srbi prikupili 7.000 evra, za koje će za 14 srpskih porodica na KiM biti kupljeni plastenici, što im osigurava egzistenciju u teškim životnim uslovima.

Urednik Medijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić


broj komentara 0 pošalji komentar