Kulturni centar

Na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje pozorišnog stvaralaštva, skoro dve trećine budžeta je otišlo na festivale. Oko četrdeset i dva miliona od šezdeset i četiri. Sredstva su odvojena za dvadeset i osam festivala.

Festivali nesporno jesu važni za razvoj pozorišne umetnosti. Ipak, postavlja se pitanje da li država treba da finansira toliko veliki broj festivala, na račun produkcije koja se smanjuje. Ana Tasić Ana Tasić

Pozorišnih premijera je sve manje, a festivala sve više. Dolazi do paradoksalne situacije da nema dovoljnog broja novih predstava koje će biti igrane na ovim festivalima. Kulturni centar istražuje da li imamo previše pozorišnih festivala, i koje su posledice festivalizacije naše zemlje.

O ovim temama govore Miroslav Miki Radonjić, direktor Sterijinog pozorja, dramaturzi Željko Hubač i Slavko Milanović, i koreografkinja Vera Obradović.

Miroslav Miki Radonjić Miroslav Miki Radonjić

U emisiji će takođe biti reči o izložbi Dejana Atanackovića u galeriji "Haos", fenomenu tišine u savremenoj muzici, knjizi "Minhensko skriveno umetničko blago" Ketrin Hikli, predstavljenoj u Narodnom muzeju u Beogradu, muzici i kulturološkom značaju grupe Električni orgazam, knjizi Miće Vujičića "Unutrašnjost", kao i filmu "Osvetnici: kraj igre".

Stefan Kegi Stefan Kegi

U rubrici Fenomen će biti istražen crni talas u književnosti, a u rubrici Jubilej besmrtnost Leonarda da Vinčija, povodom pet stotina godina od njegove smrti. Na Tanku liniju staje Ketrin Hikli, Britanka koja živi u Berlinu.

Centralni gost emisije je pozorišni reditelj Štefan Kegi.

Željko Hubac Željko Hubac

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa: Nebojša Bradić
Odgovorni urednik redakcije za kulturu i umetnost: Danijela Purešević
Kreativni direktor: Boris Miljković
Urednik emisije: Ana Tasić
Reditelj: Ivan Bukvić
Montažer: Goran Mijić
Autori rubrika: Danijela Purešević, Marija Nenezić, Dragana Pantić, Jasmina Vrbavac, Ana Tasić, Jasmina Mijić, Aleksandar S. Janković, Aleksandar Žikić
Novinar: Jelena Videnović
Voditelj: Željko Maksimović

broj komentara 0 pošalji komentar