Spona

Austrija

Majsko izdanje emisije SPONA, urednice Vere Marjanović, snimljeno je u Gracu, glavnom gradu austrijske pokrajine Štajerska, gde radi deo austrijskog ogranka globalne mreže „Srbi za Srbe". Ovu humanitarnu organizaciju osnovali su srpski studenti 2005. godine u SAD, a danas na tri kontinenta radi deset ogranaka, dok je centrala u Beogradu.

 

Tokom proteklih godina, kroz različite kulturne, sportske i zabavne programe, studenti su prikupili preko tri miliona eura, a i sami od svojih skromnih finansijskih sredstava svakog meseca uplaćuju donacije u budžet organizacije. Oni su do sada pomogli na stotine porodica na Kosovu i Metohiji, u BiH, u Hrvatskoj i u centralnoj Srbiji. Jednima su gradili i obnavljali kuće, a drugima kupovali nameštaj, belu tehniku i stoku, sve zavisno od potreba najugroženijih. Važno je napomenuti da se kompletna pomoć kupuje u mestima gde porodice žive, što je značajno za privredu jer se ne radi o baš malim sumama novca.

 

Kako su za emisiju SPONA ispričali Stefan Koprivica, Vladimir Sandić, Dajana Ćetojević i Momčilo Stojnić, aktivistima organizacije „Srbi za Srbe" najveća nagrada je radost dece kad im se donacijama život promeni na bolje. I nakon realizovanih akcija, oni ostaju u kontaktu sa porodicama, obilaze ih i ponose se njihovim uspesima. Istina je, navode studenti, da ljude nije lako animirati da postanu stalni donatori, ali posvećenost i transparentnost u radu se prepoznaju, pa njihove akcije podržava jedan broj preduzetnika srpskog porekla u Gracu. O tome svedoči ugostitelj Branko Jovanović, koji sa svojim poslovnim partnerom ustupa svoj restoran za određene programe, a u kasu udruženja uvek doda i novčani prilog.

 

Organizacija „Srbi za Srbe" budi ponos i nadu da mladi ljudi neće odustati od matice i svog naroda, gde god da se u svetu nalaze. Oni veruju u dobro i dobro čine, naglašavajući da će sa humanitarnim radom nastaviti i kad završe fakultete, ali tada sa većim ličnim donacijama. Zaslužuju da im se veruje, ali i da im se pomogne u nastojanjima da vrate osmehe na lica ugrožene dece.

Urednik Mredijske mreže srpske dijaspore mr Mirjana Raičević Tasić

broj komentara 0 pošalji komentar