Oko magazin: Srpska nacionalna klasa - od Tita do Fijata

Zašto je fabrika automobila u Kragujevcu bila posebno bitna svim srpskim liderima i zašto je sadašnji trenutak delikatan

Fabrika automobila u Kragujevcu uvek je bila više od običnog preduzeća. Zato što je godinama jedan od najvećih izvoznika ona je neobično važna Vučiću. Tadića je dovela na vlast a Milošević se u Kragujevcu oprostio od vlasti jer je jedna od poslednjih predsedničkih poseta bila baš tadašnjoj Zastavi. Crvena zastava bila je veliki politički i ekonomski projekat Josipa Broza a na specijalni zadatak otvaranja tada moderne fabrike automobila poslao je svog kuma i prvog saradnika Aleksandra Rankovića. O značaju ove fabrike kroz decenije ali i sadašnjem delikatnom trenutku govori naša priča.

Gorislav Papić
Gorislav Papić

Novi susret predstavnika zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa održaće se 4. i 5. jula u poljskom gradu Poznanju. Održaće se u trenucima kada je EU u klinču oko izbora ljudi na čelnim pozicijama, i u isto vreme, problema između Beograda i Prištine koji ne prestaju. Zbog čega u jednom takvom trenutku Poljska nastavlja da insistira na proširenju, kako planira da tu poruku prenese zemljama Zapadnog Balkana i hoće li se u Poznanju govoriti i o drugim temama?

Urednik emisije: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar