Profesionalci: General Zlatko Rendulić - pilot, konstruktor aviona

General-pukovnik, prof. dr Zlatko Rendulić je legenda jugoslovenskog vazduhoplovstva. U karijeri je leteo na 47 tipova aviona.

Rođen je 1920. godine. Sa 14 godina bio je modelar. Posle velike mature završio je jedriličarski kurs u Vršcu a, 1940. godine pilotsku školu Kraljevskog vazduhoplovstva. Bio je pripadnik i partizanske avijacije, a 1944. godine primljen je u RAF - Britansko kraljevsko  vazduhoplovstvo u bazi u Libiji, a zatim je otišao u Sovjetski savez gde je završio obuku na avionu IL-2. Od 1946. godine bio je probni pilot.

Zlatko Rendulić
Zlatko Rendulić

Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Beogradu 1948. godine. Postdiplomske studije završio je SAD i doktorirao na Beogradskom univerzitetu 1964. godine. Bio je predavač na visokim vojnim školama u zemlji i inostranstvu. Radio je i kao aerodinamičar na projektu mlaznog aviona Galeb.

Zlatko Rendulić (u sredini) i Tito
Zlatko Rendulić (u sredini) i Tito

U armiji je bio na visokim dužnostima načelnika Vazduhoplovno-tehničkog centra u Žarkovu i pomoćnika načelnika Generalštaba JNA za naučno-istraživački rad.

General-pukovnik JNA Zlatko Rendulić
General-pukovnik JNA Zlatko Rendulić

Redovni je član Međunarodne astronautičke akademije u Parizu. Napisao je mnogo stručnih radova iz oblasti aerodinamike i mehanike leta. Autor je i više knjiga iz istorije avijacije. I u 100. godini života aktivno se bavi naučnim radom.

Autor emisije Dragan Stanojević  

broj komentara 0 pošalji komentar