Srbija na vezi

Srbi i Jevreji, narodi sličnih sudbina, prijatelji u dobru i zlu

U organizaciji Instituta za studije antiterorizma iz Izraela, Centra za društvenu stabilnost iz Novog Sada, Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost iz Beograda i Arhiva Vojvodine, u Jerusalimu je održano nekoliko važnih događaja koji su doprineli povezivanju srpskog i jevrejskog naroda. Otvoren je prvi u istoriji, Srpsko-jevrejski centar "Sveti sava i Jehuda Alkalaj" na Ono Academic College-u u Jerusalimu, održan je Okrugli sto, na kome su ugledni stručnjaci govorili sa posebnim akcentom na stradanje Srba i Jevreja i saradnji u oblasti kulture sećanja. Na mestu gde je hodočastio Sveti Sava, otkrivena je spomen ploča utemeljivaču  Srpske pravoslavne crkve. Ceo događaj pratila je ekipa RTS, sa novinarima Programa za dijasporu Milenom Vujović i Miroslavom Karlicom, od kojih ćemo dobiti detaljniji izveštaj.

U američkom Kongresu u Vašingtonu, održano je istorijsko predavanje na temu „Jasenovac: neizgovoreni genocidi i holokaust 1941 –1945“, na kome su se mogli čuti zastrašujući podaci istraživanja zločina. Organizator predavanja je Srpski narodni savez, najstarije srpsko dobrotvorno društvo u Americi koje postoji od 1901. godine,  u saradnji sa Kancelarijom Republike Srpske za saradnju, trgovinu i investicije u Vašingtonu, Fondacije za sećanje na Jasenovac i holokaust iz Londona u Velikoj Britaniji i Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banja Luci.

Deveta konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona, održana je u Novom Sadu, a o čemu se razgovaralo i šta su zakljuci, videćete u prilogu kolega iz Radio televizije Vojvodine.

U zemljama regiona, Srbi su kao autohtoni narod ostavili neizbrisiv trag, pre svega u duhovnom, kulturnom i obrazovnom nasleđu. Večeras ćete videti priču Nikole Lakića i Ovidijua Novaka o znamenitim Srbima koji su živeli i stvarali na teritoriji današnje  Rumunije.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar