Srbija na vezi

Na svoje prvo pokloničko putovanje u Jerusalim, na Hristov grob, Sveti Sava otišao je 1229. godine. Od tada, i nekoliko stotina godina kasnije, brojne su crkve i manastiri bili u srpskom vlasništvu.

Skoro četvrtina Starog grada Jerusalima bila je naseljena srpskim zanatlijama, trgovcima i njihovim porodicama.
Danas, uprkos dubokim srpskim tragovima, gotovo da ne postoji kamen u Jerusalimu za koji bi se moglo kazati da je srpski.

Šta činiti da se svetosavski tragovi u Svetoj zemlji sasvim ne zametnu?

Činjenica da Jevreji i Srbi kroz čitavu svoju istoriju posebno drže do vrednosti pravde i slobode, te da su to vertikale koje stvaraju realnu bliskost u njihovim odnosima, bila je polazište za održavanje akademskog Okruglog stola o srpsko-jevrejskim odnosima, o stradanju dvaju naroda i razvoju kulture sećanja, koji je održan protekle nedelje u Jerusalimu.

I kroz obrazovni sistem i kulturnu saradnju Srbi i Jevreji razvijaće svoju bliskost, čemu će u značajnoj meri doprineti otvaranje prvog u istoriji srpsko-jevrejskog Centra "Sveti sava i Jehuda Alkalaj"u Jerusalimu. Nastava će se odvijati na ONO koledžu, na kojem je otkrivena spomen-ploča u čast prvog hodočašća Svetog Save u Svetu zemlju. Ploču su otkrili dekanka ONO koledža Tova Hartman i predsednik Matice srpske dr Dragan Stanić.

Gosti u emisiji: prof. dr Dragan Simeunović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Nataša Jovanović, novinarka nedeljnika "Pečat" i  dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine.

Urednici: Milena Vujović i Tanja Adamović

Realizacija: Ernestina Gligorijević
broj komentara 0 pošalji komentar