Plava ptica

Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT je srpski film snimljen 1967. godine. Poznat je kao jedno od najznačajnijih ostvarenja Crnog talasa. Obiluje metaforama i asocijacijama na društvo koje je samo naizgled zdravo, zbog čega je bio u nemilosti tadašnje vlasti. Stekao je veliku popularnost u zemlji i svetu. Ostala je čuvena scena sa nagom Evom Ras i crnom mačkom.

S obzirom da je ovo poslednji plavoptičasti let u 2019. godini, sve će biti spremno za Novu godinu. Pa dobro, sve... osim jelke, koju je Osman izgubio. Zato će on morati da izigrava jelku. A šta da uradite sa živom jelkom kada prođu praznici, otkriće nam naša draga gospođa Ž. Naravno, neće ona misliti na žive jelke poput Osmana, već na one koje imaju busen.

Nova godina se slavi svuda u svetu, ali je svako slavi na svoj način. Koji narod tada nosi tufne, gde se jede suvo grožđe, a kome su krofne glavno novogodišnje jelo, saznaćemo u našem prazničnom songu.

Iako je svi znamo za Deda Mraza, ne znamo baš svi za Ušatu planinu, Korvatunturi. Ili bar ne možemo lako da upamtimo naziv ove planine preko koje Deda Mraz čuje želje svih nas. Zato će nam Osman to nacrtati tako da više nikad ne zaboravimo.

O Deda Mrazu će nam, pak, nešto više reći naša gusarska posada. I ne samo o Deda Mrazu, već i o njegovom irvasu Rudolfu i ostalim pomoćnicima kojih ima više nego što smo mislili i razlikuju se od države do države.

Kuvarica će nam pokazati kako da napravimo jelku od povrća, gospodin Dž će imati novogodišnju pitalicu, Osman novogodišnji trik, a drugarići iz hora "Čarolija" će ulepšati naš praznični let jednom pravom novogodišnjom pesmom.

Urednice i scenaristkinje emisije su Dunja Petrović i Jelena Popadić Sumić, reditelji Ivan Milanović i Igor Basorović, kompozitor Dragoljub Ilić, a glumci Borka Tomović, Osman Ahmed, Andrijana Oliverić, Marija Medenica i Miroslav Petrović.

Let, let!

broj komentara 0 pošalji komentar