Nova godina u kući umetnosti

Ekonomska kriza, osiromašenje najšireg sloja društva doveli su poslednjih godina i do redukovanja porodičnog budžeta koji se nekada izdvajao za doček nove godine. Prosečna porodica u Srbiji odavno više ne čeka nove godine u inostranstvu, po skupim planinskim centrima i restoranima. Sve više stare godine se ispraćaju u kućnom ambijentu, u krugu porodice i najbližih prijatelja. No i to se svelo na puko konzumiranje teške hrane i pića kao i prepoznatljivih tv sadržaja koji godinama ne menjaju ruho. Ali, ne bi moralo sve tako da bude.

Članovi porodice Nemček će nam ove godine pokazati kako se pripremaju za novogodišnje praznike, kako dočekuju Novu 2020. godinu i kako se ovom lepom prazniku može udahnuti umetnički duh, a gostima pružiti, pored vesele atmosvere, i umetnički doživljaj. Svi članovi ove porodice bave se nekim vidom umetnosti i lepim veštinama. Zbog toga se trude da za zimske praznike u njihovom domu sve bude pripremljeno uz veliku pomoć mašte, talenta i spretnih ruku.

Ukrase za novogodišnju dekoraciju gospođa Eva Nemček izrađuje sama u svom ateljeu, bilo da su od keramike, slame ili jestivi i ukrašeni filigranskom veštinom ove umetnice.

Jan Nemček je graditelj violina po metodi starih majstora i gledaoci će za novogodišnju noć moći da čuju prve tonove iz upravo završene violine. Ambijent u kojem se čeka Nova godina oplemenjen je takođe, predmetima primenjene umetnosti koje je izradila Eva Nemček.

Čak su i slatkiši spoj vrhunskog poslastičarstva i slikarskog umeća. Zidni sat koji će sve vreme pratiti pripreme za noć poslednjeg decembra urađen je rukom u dekupaž tehnici u ateljeu ove porodice. Svakako, biće i lepe pesme u izvođenju ženske pevačke grupe "Kovačički slavuji", a ni Deda Mraz neće u novogodišnjoj noći zaobiđi ovu veselu kuću umetnosti.

Autor emisije Milica Bajić Đogo, snimatelj Petar Vujanić, režija Lela Janić, montaža Ljubomir Plavljanić

broj komentara 0 pošalji komentar