Svetionik sa Apenina

Fotografije na kojima su meštani Velike Hoče, autorke Federike Troizi, kroz izložbu "Prosvetli tamu", ispričale su dirljivu priču o getu u srcu Evrope, u 21. veku. Izložba je prerasla standardne okvire i pretvorila se u glasan apel i skretanje pažnje na sudbinu Srba iz enklava na Kosovu i Metohiji.

Komponujući originalnu muziku za ovaj projekat, podršku je dao i Đovani Lindo Fereti, frontmen nekadašnje grupe "SSSR", začetnik panka u Italiji, sada gorštak u ređo-emilijanskim Apeninima.

Izložbu "Prosvetli tamu" videlo je na hiljade posetilaca u 7 gradova Rima, a u Srbiji gostovala od Niša, preko Beograda i Novog Sada, do Zaječara.

Fotografije sa izložbe biće prodate na onlajn aukciji a novac usmeren ka potrebama žitelja Velike Hoče.

Amici di Decani - Prijatelji Dečana, organizacija osnovana u Rimu, okuplja uglavnom Italijane. Ima i Srba. Od svog osnivanja finansijski pomažu obrazovanje dece iz metohijskih enklava.

Zahvaljujući njima teško oboleli mališani operisani su i lečeni na najuglednijim klinikama u Italiji, da bi se porodicama vratili živi i zdravi. Izuzetno su angažovani na širenju istinite slike o životu u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji.

Zahvaljujući Prijateljima Dečana, svake godine u avgustu mesecu, prijatelji iz Italije stižu u Metohiju, na Igre u Hoči (Gioca Hoca). Ima akrobata, ima onih plešu, konstruišu, podučavaju, ali i pripovedaju, sviraju ili jednostavno vode računa o redu. Svako od njih, baš kao i autorka izložbe "Prosvetli tamu", u domovinu se vraćaju obogaćeni saznanjima, motivisani na još snažnije humanitarne kampanje.

Za emisiju govore fotograf Federika Troizi, arhimandrit Ilarion Lupulović, monah Benedikt Skarfi, kustos izložbe Jasmina Andonović, novinar Alesandro Gori, akademski slikar Nebojša Bogdanović i humanitarni radnik Silvija Batistini.

Emisija je snimljena januara 2018. godine, u Beogradu.

Autor emisije Mirjana Nikolić

broj komentara 0 pošalji komentar