Srbija na vezi

Januarski praznici među Srbima u regionu i dalje

Bogojavljenje, Vodice ili Vodokršće (19. januar po Julijanskom kalendaru), jedan je je od najvažnijih hrišćanskih praznika, kojim se prema Bibliji obeležava dan kada se Bog javio nakon Hristovog krštenja. Njegovo svetkovanje ogleda se u mnoštvu živopisnih običaja od kojih je najpoznatiji plivanje za Časni krst. U našoj emisiji, videćete kako se praznuje među Srbima u Rumuniji i Crnoj Gori.

Kolega Nikola Lakić iz Temišvara preneće nam i deo atmosfere sa proslave srpske Nove godine u tom gradu.

U jednom uglu holandskog reformatskog groblja u Garderenu nalazi se spomenik podignut u znak sećanja na Srbe, koji su umrli od španskog gripa 1919. godine. Nije tačno poznato ko je i kada podigao spomenik, koji je početkom 21. veka restauriran,  ali ko su bili Srbi koji su tamo sahranjeni? Za tim pitanjem pošli su Tatjana Vendrig, Fabian Vendrig i Džon M. Stinen. Nakon njihovog istraživanja nastala je knjiga pod nazivom "Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917.-1919.", o čemu će večeras govoriti jedan od autora Fabian Vendrig.

U sela Golubić kod Obrovca i Buković kod Benkovca (Hrvtatska) za nekoliko povratničkih porodica stigla su drva za ogrev, koja je obezbedilo Srpsko narodno vijeće. Drva će ugrejati njihove domove, ali šta greje dušu i srce, saznaćete u priči Vaske Radulović iz TV produkcije Zajedničkog veća opština Vukovar.

U emisiji ćete upoznati porodicu zeničkog paroha, koja dečjim osmesima i grajom vraća veru u povratnički život.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

 

broj komentara 0 pošalji komentar