Upitnik

Prvi put Srbija ima manje od sedam miliona stanovnika. Osim prirodnog priraštaja, odlazak ljudi iz zemlje jedan je od glavnih razloga.

Ne postoje precizni podaci o tome koliko se stanovnika iseli godišnje, pa se, uglavnom koriste procene međunarodnih organizacija. Tako prema Eurostatu Srbiju godišnje napusti oko 50.000 ljudi. OECD je izneo podatke da je od početka veka iseljeno više od 650.000 ljudi. Zabrinjavaju i istraživanja o migracijama Ministarstva prosvete koje je obuhvatilo više od 11 000 studenata iz Srbije, a koje je pokazalo da svaki treći planira da po završetku školovanja ode iz Srbije.

Koji su sve razlozi za odlazak iz zemlje, šta je to što bi mlade motivisalo da budućnost grade u Srbiji? Da li su samo ekonomski razlozi opredeljujući za život u drugoj zemlji? Kakva su rešenja Vlade? Ako Srbija već sada ima manje od sedam miliona stanovnika, kakva nas demografska slika očekuje u narednim decenijama?

O tome govore gosti Upitnika: Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Danica Šantić, profesor Geografskog fakulteta, Bojan Đurić, jedan od osnivača organizacije Srbija 21 i Stefan Đorđević, generalni sekretar Krovne organizacije mladih Srbije.

Autor i urednik Olivera Jovićević.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 29. jan 2020, 00:10) - anonymous [neregistrovani]

Manipulacije politicara.

Trebali ste gospodja Olivera da postavite pitanje: "gde studiraju i kojim poslom se bave deca politicara". Verujem da treba imati hrabrosti to izgovoriti. Pozz

(utorak, 28. jan 2020, 22:24) - anonymous2 [neregistrovani]

Poruka

Govornici pricaju da mladi moraju da se integrisu u procese donosenja odluka a gde su vam mladi u emisiji da ih pitamo zasto stvarno odlaze? A ne da drugi pricaju u ime mladih koji sami nisu mladi i da prenose iskrivljenu sliku. Zasto mlada osoba odlazi moze da vam kaze samo mlada osoba ako iskreno pitate

(utorak, 28. jan 2020, 21:49) - anonymous [neregistrovani]

Svest mladih

Prenesite uvazenim gostima da je prosecna mesecna zarada u Srbiji jednaka mesecnom dzeparcu jednog ucenika srednje skole u Nemackoj a da visina penzije u nasoj drzavi posle punog radnog staza bude ista ili manja od one koju su nasi stanovnici zaradili za sest godina rada na zapadu a to je ono u sta nasi mladi mogu da se uvere godinama unazad i jedan od okidaca za odlazak iz Srbije!!!

Upitnik Upitnik

Autor:
Olivera Jovićević

Emisija Upitnik autora i urednika Olivere Jovićević politički je tok-šou koji otvara sve teme važne za Srbiju i njene građane, bez ambicije da presuđuje ili sugeriše rešenja. [ detaljnije ]