Moja lepa Srbija: Prolom banja, prvi deo

Prolom banja svila se u južnoj Srbiji na oko 290 kilometara od Beograda i 23 kilometra od Kuršumlije. U dolini Prolomske reke, u maloj istoimenoj kotlini koju uokviruje čak pet planina - Sokolovica, Radan, Arbanaška planina, Mehanska planina i Prolomska planina, Prolom banja već vekovima dočekuje i ispraća drage goste.

Legenda kaže da je banju otkrio jedan - konj. Njega je zbog bolesti vlasnik odveo na livadu duboko u planinu i ostavio da ugine. Konj je pio vodu sa obližnjeg izvora i valjao se u blatu i uskoro mu je bilo bolje. Ljudi su ga videli i niko nije mogao da poveruje u njegov oporavak. Kada se gazda vratio zatekao ga je potpuno zdravog kako čio i veseo juri brdima i više niko nikada nije mogao da ga uhvati.

Živopisni Toplički kraj vekovima je bio mesto na kome se odigravala, ispravljala i pisala istorija. Nema vojske koja je u minulim vremenila prolazila kroz Srbiju, a da nije protutnjala i ovim gordim i ponosnim brdima. Deo tih tragova ostao je sačuvan do današnjih dana pre svega u pričama ovog kraja.

Narodna predanja naročito čuvaju sećanje na kneza Lazara koji je svoju vojsku baš ovuda proveo ka Kosovu i sudbonosnom boju sa Turcima, a Prolom banja po legendi, čak i ime duguje ovom događaju.

Prolom danas spada u red „mlađih" banja u Srbiji. Iako se na osnovu arheoloških istraživanja pretpostavlja da su lekovite vode ovog mesta korišćene neprekidno od praistorije, preko Rima pa sve do mlađeg turskog doba, za razvoj u savremenom smislu te reči ovo mesto je ipak moralo da sačeka novija vremena.

Urednik: Vladimir Novaković
Autor teksta: Aleksandra Bogdanović
Novinar: Irena Minić
Kamera: Pavle Tanasijević, Ivan Stepanović
Montaža: Nemanja Radić

broj komentara 0 pošalji komentar