Afrika i Srbija na vezi: Fudbalska priča Afrike

Emisija je ovogodišnji dobitnik Grand prija Zlatna buklija za produkciju RTS-a i Prve nagrade, u kategoriji Autorske nagrade, Zlatna buklija 2019.

Serijal "Afrika i Srbija na vezi", nakon pet realizovanih emisija iz Južnoafričke republike i Bocvane, nastavlja se, opet ekskluzivnom pričom iz Johanesburga.

Milutin Mića Sredojević, prava je fudbalska priča Crnog kontinenta. Radio je kao trener i selektor nacionalnih timova, trenirajući fudbalere od Maroka do Lesota i od Egipta do Južnoafričke republike.

Miroslav Majk Milošević i Milutin Mića Sredojević Miroslav Majk Milošević i Milutin Mića Sredojević

"Kouč Mićo" ili "Mićo kouč" (trener Mićo) kako Sredojevića oslovljava cela Afrika, čovek je koji poznaje i održava kontakte sa svim predsednicima i premijerima zemalja u kojima je radio. Veliki je patrioita i pravoslavac, i neko ko na najbolji način lobira za Kosovo i Srbiju, koju jednako iskreno i ispravno predstavlja Africi i svetu.

Osim klupskih uspeha, Ser Đođi, kako ga zovu u Ugandi, je vodio i neke afričke reprezentacije, a nacionalni tim Ugande je posle 39 godina odveo na Nacionalni kup Afrike. U Ugandi se te godine, posle bezmalo četiri decenije, ponovo čula nacionalna himna, na radost milionske nacije.

Kada je imao najbolje rezultate u Srbiji i stao na mesto selektora, desila se Afrika. Srbija nije umela da ga sačuva i pruži mu veću šansu, a talentovani Sredojević je znao koliko može od sebe da da za kvalitetan fudbal. Ponekad talentovane i uspešne, nepravda, pravedno odvede na neki bolji put.

Milutin Mića Sredojević i Jelena Đorđević Popović Milutin Mića Sredojević i Jelena Đorđević Popović

Milutin Sredojević veruje, da će, kao i Afrika, i Srbija jednom prepoznati potencijal srpske sportske dijaspore, te da će se i njemu ostvariti želja, da sa tolikim iskustvom pomogne i doprinese srpskom fudbalu.

Akteri emisije "Afrika i Srbija na vezi - fudbalska priča Afrike", su i višedecenijski prijatelji Miće Sredojevića, sportski novinar Miša Stojanović, poznavalac afričkog fudbala i Miroslav Majk Milošević, Srbin koji u Africi živi skoro 40 godina, direktor turističko poslovnog kompleksa "Montekazino" u Johanesburgu. Obojica za trenera Sredojevića kažu da je "kouč Mićo" fudbalski Tito u Africi.

Autor serijala "Afrika i Srbija na vezi" i emisije "Fudbalska priča Afrike" je Jelena Đorđević Popović, snimatelj Dimitrije Hadži Nikolić i reditelj Ernestina Gligorijević.