Trezor

Prvoslav Plavšić o arhitekti i prijatelju Predragu Ristiću, zatim emisija iz serije "Izgubljeni grad"

Predrag Ristić, arhitekta (Beograd, 17. januar 1931 - Beograd, 5. avgust 2019). Uža specijalnost rekonstrukcija predistorijske i crkvene arhitekture; autor preko 1000 realizovanih arhitektonskih projekata; bavio se multimedijalnim umetničkim aktivnostima, grafikom, akustikom i konstruisanjem muzičkih instrumenata (drndafon); gradio sojenice i kuće na drveću. Profesor Akademije Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju, član ULUPUDS-a , gost-profesor Univerziteta u Gracu, Beču i Parizu. Glavna dela: projekti za rekonstrukciju i izgradnju preko 50 sakralnih objekata i za adaptaciju preko 100 beogradskih tavana u stanove i ateljea; projekti Doma svetog Kneza Lazara u Birmingemu, Sabornog hrama u Podgorici, Svetosavskog centra u Hanoveru; rekonstrukcija kuće u Lepenskom viru i dr. Nagrade: Orden Svetog Save II reda,1990; I nagrada princa Čarlsa za projekat crkvenog doma u Birmingemu u Engleskoj (Sivic Trust Anjard), 1989; Srebrna nagrada za naučni film na međunarodnom filmskom festivalu u Zapadnom Berlinu, 1974; Prva nagrada za Jugoslovenski naučni TV film godine, 1970; Nagrada za životno delo ULUPUDS-a; Prva nagrada za radio dramu RTS, 1984. i dr.

Antropologija/arheologija Peđe Isusa - O svom dugogodišnjem prijatelju Peđi Ristiću, koji još od rane mladosti nosi nadimak Isus, govori Prvoslav Plavšić, istraživač komunikacija, direktor Centra za istraživanje RTS-a i urednik časopisa "Teorija i praksa". Plavšić govori o Peđi Isusu kao misliocu i nekonvencionalnom autoru mnogih projekata i kaže na početku emisije: "Čitajući ponovo njegova dela i sećajući se kako se nije držao ustaljenih shema, mislim da je on ustvari bio antropolog. Prema njegovom stavu o životu i spoznajući celokupno stvaralaštvo - on se uvek bavio čovekom. Peđa je polazio od toga  kako se sam čovek ponaša, gde živi, kako se kreće, šta jede, kako se druži... i na  osnovu toga je stvarao zaključke i osnovu za svoj rad... po formalnom obrazovanju je bio arhitekta, ali ja mislim da je on bio antropolog, on se bavio čovekom... Ideje koje je Peđa imao bile su vrlo smele, a njegove teorije ni dan danas nisu valorizovane..." Razgovor je ilustrovan snimcima iz Programskog arhiva RTS-a.

– Učesnici: psiholog Prvoslav Plavšić, sagovornik Bojana Andrić

– Urednik istraživač Marijana Cvetković, tehn.vođstvo Dušan Martinović i dežurna posada Studija 3, snimatelji zvuka Nikola Filipović, Dejan Dimitrijević, Marko Adamović; dizajner svetla Nenad Cvetković, kamermani Slobodan Momčilović, Milan Grbić, Vladan Stančić, organizator Dušica Hovjecki, video mikser Duška Balov, reditelj snimanja Sunčica Jergović, grafička obrada Milena Marković, montažer Aleksandar Andrijevski, autor Bojana Andrić

– Snimano 12.08.2019, premijerno emitovano u "Trezoru" 23.09.2019; Redakcija za istoriografiju


Radovi pored puta, Izgubljeni grad - Dva barda arhitekture, Predrag Ristić i Vukota Vukotić, na plaži Svetog Stefana, razgovaraju o načinu na koji bi gradovi budućnosti trebalo da se grade. Koji bi zakoni trebalo da se uvažavaju, zakoni prirode ili zakoni koje ljudi donose. U toj još uvek netaknutoj prirodi, zalažu se za filozofiju očuvanja zemlje i slobodnih gradova. Istrajni u svojim stavovima, zaključuju po onome što se dešava sada, da se bliži opasnost da nas uskoro neće biti.

– Učesnici: arh. Predrag Ristić, arh. Vukota Vukotić

– Emisiju realizovali: Petar Ivić, Milan Vukanović, Ljerka Božović, Ljiljana Bibić, Dragan Bogdanović, Stevan Živkov, Branislav Žegarac; snimatelji Časlav Pantelinac, Predrag Todorović; montažer Ksenija Klem, scenarista i reditelj Stojan Stojčić

– Proizvedeno 1983; Redakcija naučnog programa, urednik Dušan Milovanović; reprizirano u "Trezoru" 23.09.2019