EU - Srbija

Evropa slavi 70. rođendan

Sutra je Dan Evrope - rođendan Šumanove Deklaracije - temelja Evropske Unije. Prošlo je sedamdeset godina od kada je francuski ministar spoljnih poslova Rober Šuman predložio saradnju Francuske i Nemačke na polju čelika i uglja. Suštinski to je bio prvi korak ka ujedinjenju Ebrope nakon rata i prvi korak na stvaranju Evropske Unije koja danas broji 27 članica.

Ova godina je specifična ne samo po tome što je 70. rođendan već što se po prvi put od ujedinjenja EU nalazi u vanrednom stanju zbog pandemije koronavirusom. Borba sa Kovidom-19 bio je i još uvek je test za solidarnost i podršku kako među zemljama članicama, tako i u odnosu na kandidate, među kojima je i Srbija.

Da Brisel nije "zaboravio" na proces proširenja govori i to što je u nedelji za nama održana planirana video konferencija - Samit lidera Evropske Unije i Zapadnog Balkana. Na njoj su bile dve teme - zajednička borba protiv pandemije i proširenje Unije.

Kakva je EU 70. godina nakon osnivanja? Šta je pandemija otkrila,a šta potvrdila o evropskim vrednostima i solidarnosti?

Kakvi su odnosi Srbije i Evropske Unije? Koliko je Brisel pomogao Srbiji u borbi protiv Kovid-19? Koje su preporuke evropskih zvaničnika uoči izbora? Šta će biti ključne poruke u predstojećem Izveštaju o napretku Srbije u evrointegracijama? Koliko je Beograd spreman za otvaranje novih poglavlja? Da li je glavna prepreka za brže integracije dijalog Beograd i Prištine ili pojedina otvorena pitanja vladavine prave i slobode medija na koju ukazuje u ovonedeljnom izveštaju i Fridom Haus?

O tim pitanjima govore gosti Oka - ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji Sem Fabrici.

Koliko je EU drugačija ove godine, u odnosu na prethodne kada se obeležavao Dan Evrope, i da li je pandemija otkrila novo lice Unije - iz Brisela izveštava dopisnik RTS-a Dušan Gajić.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]