Dobro je, dobro je znati ... Ponašanje i neurofiziologija

U ovoj emisiji govorimo o ponašanju. Na izgled jednostavna tema kroz istoriju je otvarala brojne eksperimente i još uvek je aktuelna u neurofiziološkim laboratorijama širom sveta.

Šta je ponašanje, šta kaže neurofiziologija? Da li se ponašanje nasleđuje i gde se krije negenetska komponenta i koliki je uticaj sredine na ponašanje. Interesuje nas da li postoji mesto u mozgu vezano za ponašanje i emocije i gde su centri za svesnu regulaciju naših aktivnosti, misli, osećanja.

Istraživanja nas odvode ponovo u Neurofiziološku laboratoriju na Institut za medicinsku fiziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. Gost emisije je prof. dr Olivera Stanojlović, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koja neprestano radi na inoviranju programa visokoškolskih ustanova, učestvuje ili rukovodi brojnim višegodišnjim projektima SANU i misnistarstva nauke kao i Evropskim projektima.

Laboratorija za neurofiziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu je vodeći centar za neurofiziologiju u našoj zemlji i regionu. Članovi tima laboratorije, univerzitetski profesori, doktori medicinskih nauka i doktori na doktorskim studijama zajedno su posvećeni eksperimentalnim i translacionim istraživanjima u različitim oblastima neuronauka.

Istraživanja su najviše fokusirana na probleme u epilepsiji, spavanju, anksioznosti, depresiji, bolu. U ovoj laboratoriji dokazane su brojne naučne pretpostavke koje su kao rezultati i dokazi objavljeni u vrlo značajnim međunarodnim časopisima. Otkrićemo aktuelna istraživanja i doktorke teze a posebno se istorijski osvrćemo na studije prefrontalnog korteksa i kognitivnu regulaciju ponašanja. Posebno će biti objašnjen slučajni, zadesni eksperiment, fenomen Gejdž, koji je promenio stav o ulozi prefrontalnog korteksa u kontroli ponašanja.

Urednik i voditelj je Marijana Vuk Mrđa, reditelj Dragica Gačić