Nikola Tesla, može li nacionalni identitet biti naizmeničan?

"Čuveni Hrvat Nikola Tesla bio je među prvima koji je otkrio rendgenske snimke". Ova rečenica pojavila se na zvaničnom sajtu Evropske unije, u sekciji učenje.

A učenicima iz zemalja Evropske unije, u sklopu nastave na daljinu, preporučeno je da se bolje upoznaju sa svakom članicom, pa su neki učenici iz Grčke bili zbunjeni tekstom o Tesli.

Reakcije iz Srbije, naravno, bile su negativne i konkretne, odgovora iz Hrvatske nije bilo, o svemu su izvestili uticajni evropski i američki mediji.

Evropska unija danas je formulaciju "čuveni Hrvat" sklonila sa svog sajta. Ali, sve ovo ponovo je otvorilo pitanje - čiji je Tesla i može li se nacionalni identitet menjati kao naizmenična struja?

O Teslinom identitetu, zavičaju, o srpsko-hrvatskim raspravama o Tesli u emisiji Oko govore: Aleksandar Popović, nekadašnji ministar nauke i profesor Beogradskog univerziteta, sociolog Petar Lađević i istoričar Veljko Stanić.

Autor i voditelj: Stevan Kostić

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Jelena Obućina, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]