Srbija i svet posle virusa korona - politički odnosi, ekonomija, svakodnevnica

Broj zaraženih korona virusom u svetu, danas je prešao 4.250.000. Preminulo je skoro 288.000 ljudi, a oporavilo se 1.527.617 pacijenata.

Na njujorškom Tajms skveru postavljen je "Trampov sat smrti", koji pokazuje broj smrtnih slučajeva od korona virusa u SAD, za koje autor krivi "nedelovanje predsednika Trampa". Rizici koje nosi preuranjeno otvaranje zemlje fokus je današnjeg sastanka vlade SAD. Takođe, Amerika se suočava sa najvećom stopom nezaposlenosti od vremena Velike depresije tridestih godina prošlog veka. Ipak, admininistracija predsednika Trampa uverena je da je to samo prolazno stanje i da će se ekonomija vratiti na noge za nekoliko meseci. Da li je zaista tako? Kakve su procene za EU, Kinu, Indiju? Koliko će ekonomski problemi uticati na političke odnose u svetu? Da li je strah evropskih zemalja od uticaja Kine opravdan? Kako će izgledati odnosi unutar same Evropske Unije i gde smo tu mi? Da li se možemo s obzirom na manji broj obolelih i opustiti, zaboraviti na krizu? Kakve su procene za srpsku ekonomiju i njen rast? Kako ćemo putovati preko granice i šta će nam od zdravstvenih potvrda biti potrebno?

Na ova i druga pitanja govore Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, dr Predrag Kon, epidemiolog i Ljubodrag Savić, profesor ekonomije.

Urednik I autor Olivera Jovićević.

Upitnik Upitnik

Autor:
Olivera Jovićević

Emisija Upitnik autora i urednika Olivere Jovićević politički je tok-šou koji otvara sve teme važne za Srbiju i njene građane, bez ambicije da presuđuje ili sugeriše rešenja. [ detaljnije ]