Četvrtkom u 9: Crna Gora, 14 godina posle - kome je svetinja nezavisnost a kome Crkva

Da li je najmlađa evropska država ugrožena idejom Velike Srbije ili je to država koja ugrožava prava trećine svojih stanovnika?

Od te pobede, 21. maja 2006. kada je na referendumu izglasana nezavisna Crna Gora sve je polazilo za rukom Milu Đukanoviću. Najtvrđi orah koji još nije uspeo da slomi ispostavilo se da je Srpska pravoslavna crkva. Da li će, naposletku to da uradi ili će zube da polomi to je ključno pitanje za budućnost Crne Gore.

Zemlja je podeljena na one koji veruju da je, kako je napisao Đukanović, pre 14 godina olovkom u ruci vraćen dug slavnim precima i otvorena evropska perspektiva i one koji su 14 godina nezadovoljni onim što radi država Crna Gora a čije je nezadovoljstvo kulminiralo ove zime kada je Crkva otpočela protestne litije. One kojima je 21. maj svetinja i one kojima je 12.maj, dan Svetog Vasilija Ostroškog bitniji datum.

Kakva je Crna Gora, 14 godina kasnije: da li je ugrožena idejom Velike Srbije, kako kaže Đukanović ili je to država koja ugrožava prava trećine svojih stanovnika?

Da li će, naposletku nastati Crkva nacionalnih Crnogoraca, šta će to značiti za Srbe u Crnoj Gori i kakvi posle svega ovoga mogu da budu odnosi Srbije i Crne Gore?

Gosti:

Ljubodrag Dimić, istoričar, akademik SANU

Bogoljub Šijaković, profesor Bogosalovskog fakulteta u Beogradu

Miloš Bešić, vanredni profesor Fakulteta političkoih nauka

U emisiji ćemo čuti i izjave pesnika i akademika SANU Matije Bećkovića i predsednika Skupštine Crne Gore i Ranka Krivokapića.

Autor emisije: Gorislav Papić