"...Je li muka s Bogom ratovati?"

Burna politička jesen u Crnoj Gori započela je letošnjim dešavanjima izazvanim Nacrtom Zakona o slobodi veroispovesti i Javnom raspravom koja je tim povodom organizovana. O tome šta je sporno za sve konfesije u ovom Nacrtu Zakona, u emisiji "...Je li muka s Bogom ratovati?", na Satelitskom programu, danas u 12.55.

Od svega tri okrugla stola, održan je samo jedan, i to uz nezapamćen revolt naroda i kordone policije koja sprovodila, ali istovremeno i sprečavala prisustvo zainteresovanih građana.

Njeogovo visoko preosveštenstvo arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski gospodin AmfilohijeNjeogovo visoko preosveštenstvo arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije

Tvorci ponuđenog Nacrta pripremali su ga bez prisustva i aktivnog učešća predstavnika tradicionalnih konfesija, pa za posledicu imaju njihovo nepodeljeno nezadovoljstvo i protivljenje.

Sporni i neprihvatljivi su mnogi delovi ovoga akta - počev od naziva, preko teritorijalne konfiguracije i registracije crkava i verskih zajednica, čime se narušava njihov vekovni kontinuitet i ukida pravni subjektivitet, pa sve do člana 52. kojim se, navodno, reguliše pitanje imovine.

Može se, stoga, pomisliti da je Nacrt stvaran i bez prisustva istinskih poznavalaca crkvenog i državnog prava. Jer, ako bi ikada u ovoj formi bio usvojen, primera radi, Kotorska biskupija bi ostala bez celokupne imovine.

Teško je, zato, oteti se utisku da se ovakvim Nacrtom Zakona o slobodi veroispovesti na apsurdan način ugrožava vekovna sloboda vere, kao i da država Crna Gora pokušava da se na nedopustiv način umeša u unutrašnje ustrojstvo crkava, SPC pre svih.

Autor emisije Milena Vujović

Snimatelj Dimitrije Hadži Nikolić

Realizacija Maja Mandić