Čitaj mi!

S Tamarom u akciji

Akcija za porodicu Verkin, Žabalj

Todor Verkin (22) sa sestrom Radom (18) i bratom Radoslavom (15), žive u Čurugu u hraniteljskoj porodici. Pre deset godina oni su tamo preseljeni iz Žablja, zbog loših uslova života.

Iako su nakon smrti oca i majke ovo troje mladih nasledili porodičnu kuću u rodnom mestu, ona je neuslovna za život jer je to objekat bez struje i vode.

Todor kao najstariji, iako punoletan, nema mogućnosti da kuću u Žablju sredi i osposobi za život. Hranitelji Ljilja i Đorđe i dalje omogućavaju Todoru da živi kod njih, zajedno sa bratom i sestrom.

Najveću želju, da se troje mladih Verkina osamostale i žive u svojoj kući, ispunila im je ekipa nacionalnog humanitarnog projekta i TV serijala "S Tamarom u akciji."

Tamara Grujić, autor i producent: "Uz veliku pomoć lokalne samouprave opštine Žabalj, moja ekipa je u potpunosti renovirala i opremila kuću porodice Verkin. Pre svega, domaćinstvo je priključeno na gradsku vodu, uvedena je kanalizacija i napravljeno je kupatilo, koje je predstavljalo najveći problem za normalan život i korišćenje domaćinstva. Sagrađen je novi dimnjak i uvedena su dva grejna tela, postavljena je nova stolarija, iznivelisani su i izbetonirani svi podovi u kući, kako bi dalje unutrašnje renoviranje bilo moguće. Urađena je fasada, zamenjena je ulična velika kapija, izmalterisan je veliki ulaz i izbetoniran pristup staroj gradskoj dvorišnoj kući. Enterijer je potnuno renoviran i prilagođen ovim mladim ljudima, da potpuno uživaju u svom domu."

Tokom trajanja radova na ovoj kući, TV ekipa je zabeležila za vas i sve najlepše i najzanimljivije u jedinstvenom Žabalju. Okružen je mnogobrojnim salašima koji podsećaju na davna vremena - vredni poljoprivrednici i dalje čuvaju tradiciju predaka a besprekorna priroda pleni lepotom.

U neposrednoj blizini su i dva Parka prirode "Jegrička bara" i "Stara Tisa" kod Bisernog ostrva, koje je čuveno po neobičnim prirodnim lepotama ali i po vinovoj lozi "krokan".

Tamara: "U živopisnom Čurugu posetili smo i Veslački klub Čurug, saznali kako se pravi čuveni "rolovani sir" a kultura i tradicija Rusina, odvela nas je i do Đurđeva. Ono što Žabalj čini posebnim je i Golf klub, gde smo imali priliku da odmerimo udarce sa najmlađim golferima - verovatno budućim velikim igračima..."

Deseta emisija desete TV sezone serijala "S Tamarom u akciji", na programu je u petak 4. decembra u 20.57, na Prvom programu Javnog medijskog servisa.