Čitaj mi!

TV feljton: Hodnici žuti, purpurni, plavi

Glumac Miki Manojlović je pre desetak godina osnovao Radionicu integracije, kulturni centar u Beogradu namenjen osobama sa invaliditetom. Osim učešća uglednih umetnika, programi podrazumevaju i uključivanje tih osoba u stvaralački proces.

Predstava "Hodnici žuti, purpurni plavi" u koreografiji i režiji Sonje Vukićević, jeste prvo pozorišno ostvarenje u kojem kao autori i izvođači čestvuju slepe i slabovide osobe. ''Hodnici žuti, purpurni, plavi'' ''Hodnici žuti, purpurni, plavi''

Tekst predstave nastao je na osnovu autentičnih iskaza učesnika, a korišćena je i poezija slepih pesnikinja Nedeljke Ložajić i Vesne Radulović. Sa njima su na projektu sarađivali i Svetlana Porović-Mihajlović, kompozitor Zoran Erić i glumci Nebojša Dugalić i Predrag-Miki Manojlović.

Iz predstave ''Hodnici žuti, purpurni, plavi'' Iz predstave ''Hodnici žuti, purpurni, plavi''

Predstava "Hodnici žuti, purpurni, plavi" govori o životu njenih učesnika, slepih i slabovidih osoba koji je, kao i drugi, možda nešto komplikovaniji i mnogo hrabriji. Oni imaju svoje radosti i svoje tuge, ljubavi i patnje.

Njihova namera nije da izazovu sažaljenje, već razumevanje. Oni u ovoj predstavi jasno i glasno govore i o tome koliko su uspešni: Stefan, Nedeljka, Zorica, Svetljana, Ljiljana i Vesna jesu ostvareni i obrazovani ljudi. U susretu sa stvaralaštvom Sonje Vukićević, njihove životne priče postale su umetnost, kreacija i inspiracija.

U emisiji "Hodnici žuti, purpurni, plavi" gledaoci će upoznati te divne kreativne ljude.

Olivera Milošević Olivera Milošević

Autor i urednik je Olivera Milošević
Snimatelj Borivoje Ristović
Montaža Zorica Jović.