Čitaj mi!

Književni dijalog: Ljubomir Simović

Povodom osamdeset godina života našeg velikog pesnika i dramatičara Ljubomira Simovića, pisac Aleksandar Gatalica susreo se s njim da bi porazgovarali o poeziji, inspiraciji i književnosti u neknjiževnom 21. veku.

U velikom intervjuu za Radio-televiziju Srbije Ljubomir Simović progovorio je o tome kako je za njega običan život neiscrpna inspiracija i kako u odgovorima svojih užičkih seljaka pronalazi čistu poeziju. Na pitanje kako gleda na to što veliki broj ljudi amaterski piše poeziju, akademik Simović jasno je odgovorio da poeziju treba da pišu samo pesnici i naglasio da pesma ne sme da bude puko nizanje lepih poetskih slika.

Isto tako, velikan naše poezije govorio je i o tome kako stvara i da li ga poezija ponekad i sama iznenadi. Na pitanje da li je umoran od pisanja, Ljubomir Simović odgovorio je da nije i da stvaranje nije posao koji može da se napusti. Uz lepe želje za srećan 80. rođendan, našem književnom klasiku poklonjena je jedna dunavska pastrmka dok je on gledaocima poklonio i pregršt svojih recitovanih stihova.

Urednik emisije Aleksandar Gatalica.