Čitaj mi!

Zverinjak, 1.deo

Radio Televizija Srbije sa ponosom predstavlja ostvarenje iz vlastite produkcije, dvodelni TV film "Zverinjak". Večeras emitujemo prvi deo ovog filma.

Film je učesnik više od deset domaćih i međunarodnih filmskih festivala sa kojih je poneo nekoliko značajnih nagrada za glumu i režiju (Nikola Ristanovski i Marijana Pejatović na "Filmskim i glumačkim susretima" - Niš 2012., Miodrag Krstović na "Festivalu domaćeg filma" - Mojkovac 2012., i Marko Novaković na "Jahorina Film Fest"-u - Pale 2012.).

"Zverinjak" je drama koja se odigrava početkom devedesetih godina prošlog veka, u jednom srpskom selu blizu obale Drine. To je svedočanstvo o moralnom i istorijskom raspadu jedne zemlje, smešteno u sredinu izdvojenu od urbanog života i locirano u podneblje u kojem vladaju specifična pravila i odnosi među ljudima. Film je sniman u leto 2011. godine i njegov nastanak samo je produžetak višedecenijske tradicije Televizije Beograd u proizvodnji igranih TV filmova i TV drama.

Srna, kćer Straina, najmoćnijeg čoveka u selu, obećana je za ženu Jovanu, sinu seoskog šumara Tadije. Tadija za uzvrat Strinu omogućava da se bavi lovokrađom i bespravnom sečom seoskih šuma. Iako između Srne i Jovana postoji privlačnost oni ipak ne žele da uđu u brak iz interesa koji njihovi očevi pokušavaju da im nametnu.

Iznenada, u selo se vraća bivši šumar Petar, koji je sedam godina proveo u zatvoru zbog ubistva starijeg Strainovog sina. Petar dolazi da pronađe Anđu, ženu koju je voleo dok je živeo u selu. Petrov povratak pokreće gomilu događaja u životima glavnih junaka ove priče nagoveštavajući njen neizvestan kraj...

Uloge: Nikola Ristanovski, Miodrag Krstović, Tanasije Uzunović, Ivan Đorđević, Branka Šelić, Marija Pejanović, Mladen Sovilj, Aleksandar Đurica, Igor Damnjanović, Nada Šargin.

Reditelj Marko Novaković