Čitaj mi!

Osam vekova od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 1. deo

Srpska država 2017. godine proslavila je osamsto godina od prvog kraljevskog krunisanja jednog srpskog vladara. Te 1217. godine, prvu titulu kralja poneo je Stefan Prvovenčani, srednji sin Stefana Nemanje, kada je na glavu stavio krunidbeni venac. Kao veliki župan, Stefan Prvovenčani vladao je srednjovekovnom državom Raškom od 1196. do 1217. sa kraćim prekidima, a kao kralj od 1217. sve do smrti 1227.

Ali pre nego što odgovorimo na pitanja, od koga je stigla kruna, da li od Rima ili Vizantije, da li je Stefan zarad krune morao da pređe u katoličanstvo, i da li su bile dve ili jedna krunidbena ceremonija, krenućemo od mesta gde je sve počelo.

A sve je počelo jačanjem srednjovekovne srpske države koja je nazivana Raškom, u drugoj polovini 12. veka, za vreme velikog župana Stefana Nemanje. Centralna tačka Nemanjine vladavine bio je Stari Ras.
Stari Ras je bio na današnjem prostoru Novog Pazara i okoline.
Dakle, na jugoistoku današnje Srbije, Nemanjići su učvršćivali srpsku državu.

I počinjemo našu priču pitanjem, šta danas zatičemo na ovim prostorima gde se rađala srpska država? Potom Vas vodimo do srpskih vladara pre Nemanjića, zatim govorimo o Ani i Stefanu Nemanji i dolazimo do vladavine Stefana Prvovenčanog i njegovog kraljevskog krunisanja.

Pojašnjavamo, zašto govorimo o Stefanu Prvovenčanom kao prvom srpskom kralju, kada znamo da je i pre njega bilo srpskih kraljeva, poput njegovog brata Vukana ili kralja Mihaila, koji se okrunio 1077.

Govorimo i o tri braka Stefana Nemanjića. Prva supruga je iz Vizantije. Evdokija je prva strana princeza koja dolazi na srpski dvor. Sa njom Stefan ima dvoje dece, sina Radoslava, budućeg kralja, i kćer Komninu.
Druga supruga (a te informacije se beleže u malobrojnim istorijskim izvorima), je bugarska princeza i sa njom Stefan dobija sina Vladislava, takođe budućeg kralja.
Treći brak sklapa sa Venecijankom, Anom Dandolo, koja mu rađa sina Uroša, takođe budućeg kralja.

U vladavini dugoj dva veka, loza Nemanjića dala je deset vladara.
Jednog župana, sedam kraljeva i dva cara.

U emisiji govore brojni uvaženi istoričari, arheolozi, istoričari umetnosti i starešine srpskih hramova.


Emisija ima dva dela.

Autor i scenarista Vera Katanić

Stručni konsultant na scenariju je akademik Ljubomir Maksimović, direktor Vizantološkog instituta SANU

Snimatelji Vuk Ćetković, Dragan Aleksić,Časlav Ćorović, Nenad Dimitrijević

Montažer Marko Roksandić

Dizajner zvuka Ivan Troskot

Realizator Ernestina Gligorijević